Zwangerschapsmasker

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Een zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) is een plaatselijke verkleuring (hyperpigmentatie) van de huid in het gezicht en eventueel in de nek en op de armen. Bij een zwangerschapsmasker is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem, waarbij verhoogde activiteit van een deel van de pigmentcellen leidt tot een vlekkerige, bruine verkleuring van de huid.

Risicofactoren

Factoren die kunnen leiden tot een zwangerschapsmasker zijn UV-straling, gebruik van de anticonceptiepil, erfelijke factoren, gebruik van bepaalde cosmetica en enkele specifieke anti-epileptische geneesmiddelen.

Zwangerschap en zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap is het risico op melasma vergroot. Met name in het tweede en derde trimester van de zwangerschap zijn vrouwen soms extra gevoelig voor zonlicht en kunnen zij diepe verkleuringen oplopen door blootstelling hieraan. Na de bevalling kan het zwangerschapsmasker verdwijnen of gedeeltelijk wegtrekken, hoewel het in sommige gevallen blijvend is. Melasma komt ook wel eens voor buiten een zwangerschap om, bijvoorbeeld bij vrouwen die aanleg hebben voor een zwangerschapsmasker en de anticonceptiepil gebruiken (dus niet zwanger zijn). Slechts in uitzonderlijke gevallen komt het voor bij mannen.

Voorkomen van een zwangerschapsmasker

(Verergering van) een zwangerschapsmasker kan worden voorkomen door blootstelling aan zonlicht tijdens en kort na de zwangerschap in te perken. Om het risico op zwangerschapsmasker te verkleinen wordt aangeraden om altijd een zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor (=SPF 25 of hoger) te gebruiken, ook op een zonnige winterdag. Als je al een zwangerschapsmasker hebt kan om verergering te voorkomen beter de hoogste beschermingsfactor (=SPF 50+) gebruikt worden. Verder is het belangrijk de zonnebrandcreme elke 2 tot 3 uur de op te brengen.

Behandeling van een zwangerschapsmasker

Behandeling van melasma kan op de volgende manieren:

  • bleking van de huid door gebruik van hydrochinon bevattende cremes (eventueel in combinatie met tretinoïne) op voorschrift van een arts
  • lasertherapie - resultaten vallen helaas vaak tegen
  • chemische peeling met fruitzuren
  • camouflage - de beste resultaten worden over het algemeen behaald als wordt overlegd met een huidtherapeut

Externe links

www.huidinfo.nl: melasma

www.huidziekten.nl: technische toelichting bij melasma

Speciale pagina's