Zwangerschap: week 4

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het kind

Lengte van de baby: 1 millimeter

Gewicht van de baby: 0 gram

De cellen van het embryo delen heel erg snel en worden in 3 groepen gesplitst: de eerste groep cellen vormt het kindje, de tweede groep cellen vormt de placenta en de derde groep cellen de vliezen.

De moeder

De moeder kan nu al wat last hebben van vermoeidheid, misselijkheid, gespannen borsten en wat vaker moeten plassen. Eind deze week kan een zwangerschapstest worden gedaan die de hoeveelheid van het hormoon hCG in de urine meet. Bij het te vroeg afnemen van een test kan de hCG-waarde nog te laag zijn om gemeten te worden. Beter is het om de test te doen op de eerste dag dat anders de menstruatie plaats zou hebben gevonden.

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van de baby aangelegd en is een gezonde levensstijl van de moeder erg belangrijk. Daarom is het verstandig om niet te roken, geen alcohol te drinken, geen drugs te gebruiken en koffiedrinken te beperken.

Verder kan het schoonmaken van de kattenbak en het eten van rauw vlees schadelijk zijn voor de baby omdat de moeder hierbij mogelijk blootgesteld staat aan de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt.

Ook producten die rauwe melk bevatten kunnen schadelijk zijn, vanwege de Listeria bacterie. Verder is het advies niet te veel orgaanvlees te eten omdat dit veel vitamine A bevat, wat schadelijk kan zijn voor de baby.

Interne links

Speciale pagina's