Zwangerschap: week 37

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het kind

Lengte van de baby: 46.5 centimeter

Gewicht van de baby: 3100 gram

Het kind heeft steeds minder ruimte en zal zich daardoor wat minder bewegen. Vooral als het kindje niet meer beweegt op de momenten dat de moeder dat gewend was is het verstandig de verloskundige te bellen.

De moeder

Door het indalen van het kindje wordt de druk op de blaas groter waardoor de moeder vaker naar de wc moet. Ook is vaak sprake van ongewenst urineverlies, doordat de sluitspier minder goed werkt aan het einde van de zwangerschap. Daar is helaas nu niet veel aan te doen. Na de bevalling is er de mogelijkheid om met bekkenbodemspieroefeningen het ongewenste urineverlies tegen te gaan.

Voor een eventuele ziekenhuisbevalling is het handig om nu alvast een koffertje klaar te hebben staan. Ook in het geval er een thuisbevalling gepland is kan dat handig zijn, omdat bevallingen soms anders lopen dan verwacht waardoor alsnog naar het ziekenhuis moet worden gegaan.

De volgende spullen zijn handig voor in het koffertje: een ruim zittend t-shirt om in te bevallen, een voedings-bh, ondergoed, toiletspulletjes, een pyama, een badjas, pantoffels, kleding voor het kindje, slofjes en een mutsje. De partner kan een boek meenemen (om de wachttijd door te komen), een fototoestel en een lijst met telefoonnummers.

Vanaf week 37 is de zwangerschap voldragen en mag een vrouw thuis bevallen als zij dat wil.

Interne links

Speciale pagina's