Zwangerschap: week 34

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het kind

Lengte van de baby: 42.5 centimeter

Gewicht van de baby: 2250 gram

De longetjes van het kindje zijn nu bijna helemaal rijp, de niertjes werken en de nagels zijn inmiddels zo lang als de toppen van de vingertjes. Echt hard groeien doet het kindje niet meer. Als je een grote buik hebt, wil dat niet per se zeggen dat je een groot kind krijgt. Meerdere factoren spelen hierbij een rol zoals bijvoorbeeld de stevigheid van je buikspieren en je eigen postuur.

Mocht het kindje in stuitligging liggen dan zal de verloskundige als je dit wenst deze week proberen het kindje te draaien. Dit kan pijnlijk zijn en heeft niet altijd het gewenste resultaat. Mocht het kindje echter rechtop blijven zitten dan maakt dit de bevalling moeilijker.

De moeder

Vanaf nu zal het kindje langzaam indalen in het bekken, waardoor de moeder wat last kan krijgen van indalingsweeën. Harde buiken en een trekkende pijn in de onderbuik horen erbij en zijn geen reden voor zorgen.

Het is wel goed om te proberen bekkenbodemoefeningen te blijven doen, want de bekkenbodemspieren krijgen het flink te verduren.

Hoe verder de zwangerschap vordert hoe meer vrouwen vaak last krijgen van kramp in de benen (vaak in de kuit), rusteloze benen of spataderen. Kramp kan (vaak) worden verholpen door het been te strekken en de tenen naar je toe te trekken.

Interne links

Speciale pagina's