Zwangerschap: week 33

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het kind

Lengte van de baby: 41 centimeter

Gewicht van de baby: 2000 gram

Bij het kindje beginnen nu de donshaartjes die de huid bedekten langzaamaan te verdwijnen. Ze worden opgenomen in het vruchtwater waar ook huidcelletjes en huidsmeer in zit. Doordat het kindje dit vruchtwater drinkt ontwikkelen de maag en darmen zich. De ingeslikte haartjes, huidcellen en huidsmeer vormen later het meconium.

Het kindje ligt waarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De meeste kinderen worden in de zogenaamde achterhoofdsligging geboren. Een stuitligging komt ook voor. Een volkomen stuitligging wil zeggen dat de voetjes naar beneden liggen. Een onvolkomen stuitligging betekent dat de billetjes eerst komen. In een enkel geval ligt het kindje in dwarsligging, een keizersnee is dan helaas niet te voorkomen.

De moeder

Werkende moeders zullen in deze periode vlak voor hun verlof staan. Ook als er op het werk nog veel af te maken is blijft het belangrijk om op jezelf te blijven letten. Stress tijdens de zwangerschap is nooit goed: niet voor de moeder, maar zeker niet voor het kindje.

Om te ontspannen kan het fijn zijn om een massage te nemen. Hiermee kunnen eventuele klachten van rug, nek, schouders die door de enorme verandering in het lichaam door de zwangerschap zijn ontstaan worden verminderd.

Interne links

Speciale pagina's