Zwangerschap: week 2

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het kind

Lengte van de baby: 0 millimeter

Gewicht van de baby: 0 gram

De moeder

Ook in de zogenaamde tweede week van de zwangerschap is er in de meeste gevallen nog geen bevruchting geweest. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen vindt de eisprong gemiddeld genomen 14 dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie, en 14 dagen voor de verwachte eerste dag van de volgende menstruatie, plaats.

In één van de eierstokken zit een eitje dat aan het eind van deze 2e week groot en rijp genoeg zal zijn om tot een eisprong te komen. Om het bevruchte eitje straks goed te kunnen laten innestelen wordt je baarmoederwand dikker. Het eitje leeft maar 24 uur, dus om tot een zwangerschap te kunnen komen is het belangrijk om rondom de eisprong te vrijen. Zaadcellen leven ongeveer 48 uur.

Tips om de eisprong op te merken:

  • Gebruik een ovulatietest die de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) meet. Het LH gehalte stijgt net voor de eisprong, dat kun je dus meten met deze test.
  • Rondom de eisprong hebben veel vrouwen last van een wat slijmerige afscheiding.
  • Sommige vrouwen voelen hun eisprong (lichte pijn aan de rechter- of linker onderzijde in je buik).
  • Tijdens en na de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur met ongeveer 0.3℃. Met het meten van de temperatuur kan het beste ’s ochtends worden begonnen, wat dan met regelmatige tussenpozen kan worden herhaald. In het geval van een regelmatige cyclus kan dan eventueel worden achterhaald wanneer in de cyclus de eisprong plaatsvindt.

Interne links

Speciale pagina's