Zelfvertrouwen van een kind: verschil tussen versies

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De mate waarin iemand gelooft in zijn of haar eigen kunnen is zelfvertrouwen, == Omschrijving van zelfvertrouwen == Voor een kind is zelfvertrouwen erg belangrij...')
 
(Links)
 
Regel 28: Regel 28:
 
== Links ==
 
== Links ==
  
[https://psychogoed.nl/hoe-vergroten-zelfvertrouwen-kind psychogoed.nl]
+
[https://psychogoed.nl/hoe-vergroten-zelfvertrouwen-kind psychogoed.nl: hoe het zelfvertrouwen te vergroten]
 +
 
 +
[https://psychogoed.nl/10-oefeningen-vergroten-zelfvertrouwen-kind psychogoed.nl: 10 oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten]
  
 
[https://www.goodtherapy.org/blog/effects-of-parental-involvement-on-self-confidence-and-self-esteem-0716134 www.goodtherapy.org]
 
[https://www.goodtherapy.org/blog/effects-of-parental-involvement-on-self-confidence-and-self-esteem-0716134 www.goodtherapy.org]

Huidige versie van 14 feb 2020 om 18:47

De mate waarin iemand gelooft in zijn of haar eigen kunnen is zelfvertrouwen,

Omschrijving van zelfvertrouwen

Voor een kind is zelfvertrouwen erg belangrijk. De hoeveelheid zelfvertrouwen die een kind heeft bepaalt of het zich zelfverzekerd voelt, zich gelukkig voelt en of het uitdagingen aan durft te gaan. Een kind met genoeg zelfvertrouwen ontwikkelt vaker een positief zelfbeeld dan een kind met een negatief zelfbeeld en durft fouten te maken zonder zich hierdoor geheel ongelukkig over zichzelf te laten voelen.

Zelfvertrouwen is geen volledig aangeboren eigenschap. Zoals met veel eigenschappen ontstaat zelfvertrouwen uit een combinatie van de aanleg van het temperament (nature) en ervaringen en invloeden van buitenaf (nurture). Ervaringen die een kind in de loop van zijn of haar jeugd opdoet dragen bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, maar ook aan het uitblijven ervan. De manier waarop ouders en/of verzorgers met een kind omgaan heeft daarom veel invloed op de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij een kind.

Met name stressvolle situaties, dood van naasten en misbruik zijn elementen die een sterk negatief effect hebben op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind.

Welke invloed hebben ouders op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van een kind?

Wanneer het gedrag van een kind gedurende de gehele jeugd de juiste vormen van aandacht krijgt en wordt gespiegeld (acceptatie, erkenning en bewondering) door de ouders of verzorgers bouwt een kind zelfvertrouwen op. De respons van ouders op hun kind begint al in de babytijd, maar kan doorgaan tot het kind een jong volwassene is. Als ouders zich te weinig of teveel bemoeien met hun kind kan dat een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om positieve aandacht, persoonlijke interesse of hulp bij een opdracht of advies. Het gevoel voor zelfvertrouwen hangt nauw samen met het gevoel jezelf leuk te vinden, eventueel ook als partner, de ontwikkeling tot een individu en het nemen van beslissingen in het algemeen. Voor kinderen met een gezonde dosis zelfvertrouwen geldt vaak dat ze gelukkig zijn, in staat zijn om waardevolle vriendschappen te sluiten, voelen dat ze de basale levensbehoeften waard zijn en in staat zijn om uitdagingen aan te gaan.

Een teveel aan zelfvertrouwen kan narcisme en arrogantie in de hand werken. Kinderen met een tekort aan zelfvertrouwen hebben vaker emotionele en sociale problemen, omdat ze het moeilijk vinden om met moeilijke omstandigheden om te gaan.

In het kort kan de invloed die ouders of verzorgers op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van hun kind worden samengevat in de volgende punten: - de manier waarop ze communiceren - de manier waarop ze liefde uiten en aandacht geven - de manier waarop ze een kind stimuleren om uitdagingen aan te gaan - de manier waarop ze een kind stimuleren om te groeien op het gebied van onafhankelijkheid - de manier waarop ze kinderen aanmoedigen bij het sluiten van vriendschappen en bij het omgaan met diverse situaties waar sprake is van een sociale uitdaging

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Links

psychogoed.nl: hoe het zelfvertrouwen te vergroten

psychogoed.nl: 10 oefeningen om het zelfvertrouwen te vergroten

www.goodtherapy.org

www.mentalhelp.net

kidshealth.org


VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's