Weeën

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Een wee is de contractie van de baarmoeder die ontsluiting veroorzaakt of bedoeld is om de baby uit te drijven.

Als men spreekt over weeën wordt er behalve de normale weeën vaak één van de volgende verschillende vormen van activiteit van de baarmoederspieren bedoeld:

  • harde buiken (Braxton-Hicks)
  • voorweeën (proefweeën, valse weeën)
  • indalingsweeën
  • weeën
  • persweeën
  • naweeën

Harde buiken

Harde buiken of (Braxton-Hicks contracties) zijn in principe oefeningen van de baarmoederspieren. Deze zijn vaak pijnloos. De baarmoeder spant bij harde buiken helemaal aan en ontspant dan weer. Harde buiken zijn vaak ook een reactie op inspanning, infecties (zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking), door het samentrekken van andere organen zoals de darmen (diarrhee) of door stress. Vaak duurt het een paar seconden, maar het kan ook langer duren. In de vroege fases van de zwangerschap heeft het vaak te maken met drukte en inspanning, terwijl het in de latere fases ook vaak de oefeningen van de baarmoeder zijn.

Voorweeën

Voorweeën zijn vaak onregelmatig en hebben dezelfde intensiteit. Het zijn vaak weeën die je goed weg kunt zuchten of op kunt vangen. Een voorwee laat de baarmoeder feitelijk oefenen voor echte weeën en verweekt de baarmoedermond. Het komt vaker voor dat mensen drie weken voorweeën hebben zonder dat de bevalling daadwerkelijk begonnen is.

Indalingsweeën

Als het hoofdje tussen het bekken zakt voelen vrouwen vaak een korte steek in de vagina. Dit kan samengaan met een harde buik, maar is eigenlijk niet per se een contractie van de baarmoeder.

Persweeën

Een perswee is een contractie van de baarmoeder tijdens de uitdrijving van de bevalling. Tijdens persweeën perst de moeder in feite zelf mee om de uitdrijving plaats te laten vinden. Persdrang is als je drukgevoel hebt, waarbij het hoofdje van het kind drukt op de darmen. Reflectoire persdrang is het gevoel dat de hele buik eraan meewerkt om het kind uit te drijven. Vrouwen ervaren dit alsof het het enige is dat ze kunnen doen en dat ze eraan toe moeten geven. Het is een reflex van het hele lichaam.

Naweeën

Naweeën zijn contracties van de baarmoeder, in principe om de placenta uit te drijven of geboren te laten worden. Ook na de geboorte van de placenta komen naweeën wel voor. Met name als de bevalling snel is gegaan, bij tweede, derde of vierde kinderen. Mensen die veel last hebben van naweeën hebben dat soms nog tot drie of vier dagen na de bevalling. Met het geven van borstvoeding komt er oxytocine vrij, die er ook voor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt en krimpt/zakt. Dit wordt ook wel eens ervaren als een gevoel van naweeën maar is in principe niet helemaal hetzelfde.

Interne links

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Liselotte Kweekel.

Zoekwoorden

Wee, samentrekking, samentrekkingen

Speciale pagina's