Waterwratjes

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Waterwratjes zijn 3-10 mm grote huidkleurige of witte, gladde wratjes (soms zien ze eruit als een bolletje), die als ze volgroeid zijn vaak centraal een kratertje hebben. Dit ziet er dan uit alsof er een gaatje in het midden zit. Ze kunnen geen kwaad en komen veel bij jonge kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 1 jaar voor.

De officiële medische term voor waterwratjes is mollusca contagiosa. Een andere naam is bolhoedwratjes of luchtpukkels.

Verschijnselen

Waterwratjes ontstaan binnen 2 weken tot 6 maanden na besmetting met het Molluscipox virus. Het duurt 6-12 weken voordat ze de maximale grootte bereikt hebben. Waterwratjes komen vooral voor op de romp, in de hals en rond de oksels. Bij kinderen met constitutioneel eczeem (aanleg voor eczeem) hebben vaak meer en langduriger last van waterwratjes dan kinderen zonder constitutioneel eczeem. Dat komt doordat de kans op besmetting groter is als de huid beschadigd is door bijvoorbeeld krabben.

Waardoor worden waterwratjes veroorzaakt?

Waterwratjes worden veroorzaakt door een ongevaarlijk virus (Molluscipox), wat wel zeer besmettelijk is. Het is een virus wat behoort tot de groep pokken-virussen. Kleine kinderen, met name tussen de 1 en 5 jaar, hebben nog geen afweer tegen dit virus en lopen het gemakkelijk op door direct huidcontact met leeftijdgenootjes (via spelen en sport, maar ook contact via speelgoed, handdoeken of zwembadbezoek). Over het algemeen is het zo dat als je een infectie hebt gehad met waterwratjes, je immuniteit opbouwt tegen het virus. Dat zorgt er in principe voor dat de wratjes later niet meer terugkomen, ook al kom je weer in contact met het virus. Bij mensen met een sterk verlaagde weerstand (bijvoorbeeld omdat bepaalde medicijnen zoals prednison in hoge dosering nodig zijn voor een aandoening), kunnen bij een nieuwe infectie wel opnieuw wratjes ontwikkelen.

Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen, maar dit komt niet veel voor. Ze kunnen ontstaan bij volwassenen die als kind nooit waterwratjes gehad hebben (meestal door seksueel contact) of bij wie de afweer tegen infecties verminderd is (door medicijnen of door ziekten waarbij de afweer verstoord is, zoals HIV-infectie).

Het verloop

Meestal verdwijnen de wratjes spontaan na 4 tot 12 maanden. Soms blijven ze tot 2 jaar aanwezig, vooral bij kinderen die ook eczeem hebben. De waterwratjes kunnen soms kleine littekentjes achterlaten, met name als ze ontstoken zijn geweest. De littekentjes zijn vergelijkbaar met de littekens die na waterpokken kunnen achterblijven.

Behandelmogelijkheden bij waterwratjes

De wratjes zelf hoeven niet per se behandeld te worden omdat ze ook spontaan (kunnen) verdwijnen.

De huisarts of dermatoloog kan de wratjes behandelen op de volgende manieren:

  • aanstippen met vloeibare stikstof (cryotherapie). Vloeibare stofstof is heel koud, er kan een blaar ontstaan na behandeling. Tegenwoordig zijn er ook bij de drogist sprays te koop waarmee je zelf een wrat kan bevriezen. Deze vriezen niet zo diep als de vloeibare stikstof. Het is nog onduidelijk of dit even goed werkt als de vloeibare stikstof, maar het is niet gevaarlijk om het te proberen (mits goed gebruikt)
  • wegschrapen met een scherp lepeltje of curette. De te behandelen huid kan dan van tevoren met verdovende Lidocaïne creme ingesmeerd worden
  • wegbranden (electrocoagulatie). Door een electrische stroom ontstaat hitte waardoor de wrat wegbrandt. Hiervoor is wel verdoving nodig met verdovende creme of een injectie.
  • aanstippen met vloeistof voor gewone wratten kan soms ook helpen (Wartec, Condyline, Podophylline collodium)
  • aanstippen met cremes zoals imiquimidcreme en tretinoïne creme. Beide crèmes kunnen de omgevende huid irriteren (deze is te beschermen d.m.v. bijvoorbeeld vaseline)

Over het algemeen zal er echter voor gekozen worden af te wachten tot de wratjes spontaan verdwijnen, omdat de methoden om de waterwratjes weg te halen (ondanks de verdovende zalf) toch pijnlijk en traumatisch kunnen zijn.

Externe links

www.huidinfo.nl

www.huidziekten.nl

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Simone van Hattem.

Zoekwoorden

Waterwrat, waterwratje, waterwratten, wrat, wratje, wratjes, wratten.

Speciale pagina's