Wasbare luiers

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Wasbare luiers zijn luiers die na het wassen kunnen worden hergebruikt. Wasbare luiers gaan over het algemeen één of meer luierperiodes mee.

Wanneer mensen kiezen voor het gebruik van wasbare luiers is dat veelal om één of meer van de volgende redenen:

 • wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers
 • kinderen die luieren in wasbare luiers zijn gemiddeld genomen eerder zindelijk dan kinderen die luieren in wegwerpluiers
 • het gebruik van wasbare luiers is over de hele luierperiode goedkoper dan het gebruik van wegwerpluiers
 • veel soorten wasbare luiers zijn geschikt voor de extra gevoelige huid

Typen wasbare luiers

Moderne wasbare luiersystemen verschillen nogal van de ouderwetse wasbare luiersystemen. Wasbare luiers zijn onder te verdelen in verschillende typen:

 • alles-in-één systemen
 • tweeledige systemen: systemen van een absorberende luier met daaroverheen een (waterafstotend) overbroekje

Alles-in-één systemen kennen een groot gebruiksgemak. Luiers zijn kant-en-klaar voor gebruik en worden in hun geheel in de was gedaan. Tweeledige systemen hebben over het algemeen een lange levensduur. De overbroekjes die worden gebruikt voor tweeledige systemen kunnen vaker dan één verschoning mee, waardoor deze minder vaak hoeven te worden gewassen dan de luiers en zo ook langzamer slijten.

Luiersystemen kennen daarbij het volgende onderscheid:

 • meegroeiluiers
 • meerfasesystemen

Meegroeiluiers zijn zodanig verstelbaar dat deze gedurende de hele luierperiode kunnen worden gebruikt. Meerfasesystemen kennen meerdere maten. Eén en ander kan invloed hebben op de pasvorm. Van de meegroeiluiers kan in principe een kleiner aantal worden aangeschaft dan van de meerfaseluiers.

Een laatste onderscheid is het materiaal waarvan wasbare luiers worden gemaakt. Veelal worden (eco-)katoen, bamboe en kunstvezel gebruikt of een combinatie van deze vezels. Maar er zijn bijvoorbeeld ook overbroekjes van wol en inlegvelletjes van zijde verkrijgbaar.

De voor- en nadelen van de verschillende opties zijn in Tabel 1, 2 en 3 nog eens opgesomd.

alles-in-één tweeledig
voordelen alles-in-één is makkelijk in gebruik tweeledig gaat lang mee dwz langer dan één luierperiode; het beste luiersysteem voor dunne ontlasting omdat deze (bijna) nooit lekken
nadelen alles-in-één gaat maar één luierperiode mee een tweeledig luiersysteem is in het gebruik een handeling meer

Tabel 1: voor- en nadelen van alles-in-één en tweeledige luiersystemen

meerfase meegroei
voordelen goede pasvorm van meegroeiluiers hoef je relatief weinig stuks aan te schaffen
nadelen wat duurder in de aanschaf relatief groot bij pasgeboren baby's en klein bij peuters

Tabel 2: voor- en nadelen van meerfase- en meegroeiluiers

bamboe katoen kunstvezel gemengd
voordelen grote absorptiecapaciteit sterk; eco-katoen is de meest milieuvriendelijke optie droogt snel een hogere absorptiecapaciteit dan kunstvezelluiers en sneller droog dan katoen of bamboe
nadelen droogt langzaam droogt langzaam synthetisch materiaal

Tabel 3: voor- en nadelen van de verschillende materialen

Wasbare luiers en het milieu

Wasbare luiers zijn milieuvriendelijker in het gebruik dan wegwerpluiers omdat deze minder afval veroorzaken. De belasting voor het milieu van het water dat gebruikt wordt voor het wassen van de luiers is kleiner dan de belasting voor het milieu van het verwerking van weggegooide wegwerpluiers.

Afhankelijk van welke materialen de wasbare luiers zijn gemaakt zijn deze extra milieuvriendelijk. Eco-katoenen luiers zijn daarbij het beste voor het milieu, daarna bamboeluiers vanwege de snelle en relatief schone groei van het gewas. Kunstvezelluiers komen dan op de derde plaats.

Wasbare luiers, wegwerpluiers en de portemonnee

Bij aanvang van een luierperiode kan een aantal wasbare luiers worden aangeschaft die de gehele luierperiode kunnen overbruggen. Deze kosten, plus de kosten van water- en energieverbruik van het wassen, komen over een hele luierperiode genomen over het algemeen lager uit dan de totale aanschafkosten van wegwerpluiers. De kostenbesparing wordt nog groter bij hergebruik van de luiers voor broertjes en/of zusjes.

De gevoelige huid

Afhankelijk van de gevoeligheid van de kinderhuid en eventuele aandoeningen kan het prettig zijn om wasbare luiers te gebruiken. Er zijn wasbare luiers verkrijgbaar die geheel zijn gemaakt van natuurlijke stoffen zoals wol en katoen, soms geheel zonder klittenband of andere materialen van kunstvezel of plastic, teneinde de stof zoveel mogelijk te laten ademen en zo min mogelijk te laten irriteren.

Welke luier is geschikt?

Bij de aanschaf van wasbare luiers kan worden gekeken naar de volgende punten:

 • droogmogelijkheden van de luiers (binnen, buiten, droger)
 • de intentie om de luiers voor meerdere kinderen te gebruiken, na elkaar of tegelijk
 • persoonlijke voorkeur voor (evt milieuvriendelijk geproduceerde) materialen
 • persoonlijke voorkeur voor alles-in-één systemen of tweeledige systemen, en meegroeiluiers of meerfaseluiers
 • het budget

Voor een persoonlijk luieradvies is het vaak mogelijk om een gesprek aan te vragen met een lokale luierconsulent(e).

Gebruik van wasbare luiers

Om voldoende luiers in huis te hebben wordt veelal aangeraden om voor ongeveer drie dagen aan te schaffen, dus zo'n 18-24 luiers. De luiers worden na gebruik in een luieremmer of in een aparte zak (voor activiteiten buitenshuis) bewaard. Voor optimaal gebruik van de luiers is het raadzaam om om de dag een luierwas te doen. Waspoeder is daarbij beter voor de weefsels dan vloeibare wasmiddelen.

Veel extra uitspoelwerk wordt voorkomen door het gebruik van wasbare of biologisch afbreekbare inlegvelletjes. Door de inlegvelletjes komt de ontlasting niet direct op de luier. Ook zorgen de inlegvelletjes ervoor dat billenzalf niet in de vezels van de luiers terechtkomt. Dit komt de levensduur van de luier ten goede.

Overtollig wasmiddel kan diep in de vezels van de luiers ophopen en daarmee de absorptie van de luiers verminderen en eventueel onprettige geurtjes veroorzaken. Een stripwas is dan een mogelijke onderhoudsbeurt voor de wasbare luier. Het is daarbij aan te raden je te houden aan de voorwaarden voor garantie die bij de aanschaf van de luiers zijn gesteld.


Flag of the United Kingdom Lees dit artikel in het Engels: washable nappies

Speciale pagina's