Voorlezen

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 5 nov 2019 om 11:38

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het voorlezen van je kind is het samen lezen van een boek of tijdschrift, waarbij je zelf hardop leest en het kind hiernaar luistert. Het voorlezen van je kind kan een aangename en nuttige bezigheid zijn.

Omschrijving

Samen lezen, waarbij de een de ander voorleest, is bij jongere kinderen een veelgeziene activiteit. Bij kinderen die al goed zelf kunnen lezen wordt voorlezen veel minder gedaan dan bij kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. Er zijn echter veel redenen om kinderen van alle leeftijden en alle leesniveaus voor te lezen.

De voordelen van voorlezen

Voorlezen is: tijd voor elkaar Samen lezen, of voorlezen, is een moment dat je samen doorbrengt. Tijd samen doorbrengen met voorlezen kan gezellig en leuk zijn, of het kan je nader tot elkaar brengen. Tijdens voorlezen leren kinderen over de wereld om hen heen, leren ze goed te luisteren en wordt de fantasie gestimuleerd. Door samen in een boek te kijken kan je een kind ook gerichte aandacht geven. Daarbij houden jonge kinderen vaak van de herhaling van eerder gelezen verhalen en van verschillende intonaties. Voorlezen kan de band tussen voorlezer en kind een zetje in de goede richting geven.

Voorlezen is: het bespreekbaar maken van een onderwerp Voorlezen is een manier om een onderwerp te bespreken of bespreekbaar te maken waarover een kind op dat moment veel hoort of nadenkt. Door samen over een onderwerp te lezen kan je erachter komen hoe een kind zich voelt over een bepaald onderwerp of welke ideeen hij of zij erbij heeft. Denk hierbij aan dingen die in het nieuws zijn, grote gebeurtenissen zoals trouwen, scheiden en overlijdens. Dingen die aan de orde van de dag zijn, zoals het hebben en houden van vriendschappen, die terugkomen in het verhaal van een boek kunnen de aanleiding zijn voor een goed gesprek of dicussie met je kind.

Voorlezen is: een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een kind Wanneer een kind voorgelezen wordt krijgt het woorden te horen die het nog niet kende en komt het in aanraking met andere, soms ingewikkeldere zinsconstructies. Voorlezen is daarom goed voor het taalbegrip van een kind en kan eraan bijdragen dat een kind zich beter kan uitdrukken. Als het kind voorlezen als positief ervaart is de kans groot dat het de liefde voor verhalen en boeken vergroot. Daarbij wordt het inlevingsvermogen gestimuleerd.

Tips voor het voorlezen

  • Voorlezen kan niet vaak genoeg, liefst elke dag
  • Het herlezen van boeken heeft het voordeel dat het kind de woorden en verhalen beter gaat begrijpen
  • Hoe meer boeken en genres, hoe meer woorden een kind worden voorgeschoteld
  • Samen praten over het verhaal en het uitleggen van ingewikkelde woorden en stukjes draagt bij tekstbegrip en woordbegrip
  • Als een kind de mensen in zijn of haar omgeving ziet lezen wordt lezen en voorlezen een activiteit die er ‘gewoon bijhoort’

Auteur

Dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Boek, kinderboek, kinderboeken, samen lezen, elkaar voorlezen

Speciale pagina's