Voorkeuringshouding

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 15 jun 2020 om 13:23

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Als een baby het liefst zijn of haar hoofdje naar links of juist naar rechts houdt kan er worden gesproken van een voorkeurshouding.

Omschrijving van een voorkeurshouding

Een voorkeurshouding kan worden gezien als de positie waarin een baby het meest ligt. Dit kan komen doordat het kind dat het fijnst vindt, maar ook doordat het op de plek waarop het ligt niet recht kan liggen. De schedel van een jonge baby is zacht en door altijd op dezelfde kant druk uit te oefenen (door te liggen) kan deze vervormen. Wanneer hier niets aan gedaan wordt kan dit leiden tot permanente afplatting of scheefgroei van de schedel. Hetzelfde geldt voor de romp.

Het voorkomen of oplossen van een voorkeurshouding

Als een baby naar alle kanten kan bewegen zonder hinder en hulp krijgt bij het leren wat recht liggen is kan een voorkeurshouding omzeild of afgeleerd worden. Ouders of verzorgers kunnen het kind helpen door het kind heel voorzichtig te stimuleren het hoofdje de andere kant op te laten draaien. Als het kind slaapt (op de rug) kan het hoofdje naar de andere kant worden gedraaid. Als het kind ligt maar wakker is kan er speelgoed aan de andere kant van het hoofdje worden gelegd. Ook kijkt een kind vaak naar de lichtbron. Door het bedje te draaien of het hoofd- en voeteneind te verwisselen kan het kind dus gestimuleerd worden om de andere kant op te bewegen met het hoofdje. Met aankleden kan het aankleedkussen worden omgedraaid en met voeden kan een kind met de voetjes naar de andere kant worden gelegd om het anders liggen te stimuleren. Met dragen, zitten en in de box gelden dezelfde principes: wanneer mogelijk kan het hoofdje voorzichtig de andere kant op worden gedraaid of de interesse van het kind worden gewekt met behulp van speeltjes, zodat het uit zichzelf het hoofdje wil draaien.

Samengevat, recht liggen en beide armen en benen evenveel gebruiken zijn belangrijk bij het voorkomen of afleren van een voorkeurshouding.

Wanneer het kind toch een afgeplat achterhoofd ontwikkelt is het goed om hierover te praten met de GGD en/of een kinderfysiotherapeut.

Referentie

Folder GGD Hollands Midden

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Schedelvorming, schedel, afplatten, liggen, kijken

Speciale pagina's