Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Vegetarisch eten houdt in het niet eten van vlees of vis, maar eventueel wel van andere dierlijke producten zoals eieren en zuivel.

Als je voor de zwangerschap geen vlees of vis at, wil je dat tijdens de zwangerschap waarschijnlijk ook niet. Dat hoeft geen probleem te zijn, want ook een gezond vegetarisch eetpatroon zal de groei van je kind ondersteunen. Wel zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten zodat er geen tekorten ontstaan.

Veranderingen tijdens de zwangerschap in de behoefte aan voedingsstoffen

Tijdens de zwangerschap neemt je behoefte aan energie met 10-15% toe. Je behoefte aan vitaminen en mineralen stijgt echter met 20-100%. Dit betekent dat je niet veel meer moet gaan eten, maar wel goed op de kwaliteit van je eten moet letten. Wil je graag zwanger worden, begin dan meteen met het aanpassen van je voeding. Ben je al zwanger, kijk dan of je aanpassingen moet maken. Bedenk dat je ongeboren baby niet van vasten houdt. Eet drie maaltijden en twee voedzame tussendoortjes verdeeld over de dag. Dit kan je ook helpen als je last hebt van misselijkheid.

Voedingsstoffen

Door het eten van volle granen en fruit voldoe je aan je behoefte aan extra koolhydraten. Zorg daarnaast voor wat extra eiwitten. Probeer dierlijke en plantaardige eiwitten in een maaltijd te combineren. Neem bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met wat noten, of een omelet met paddenstoelen. Het eten van voldoende en vooral verschillende vezels (groente, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden) heeft een positieve invloed op je darmflora. Gevarieerd eten zorgt namelijk voor goede bacteriën die je tijdens de bevalling aan je kind meegeeft en die de weerstand verhogen. Daarnaast kun je overwegen om probiotica in te nemen. Hoewel dit nog niet wetenschappelijk aangetoond is lijken deze een gezonde darmflora te bevorderen. Voor de opbouw van probiotica kun je onder andere kiezen voor zure zuivelproducten, gefermenteerde producten en zuurdesembrood. Eet daarbij verse groenten. Suiker en geraffineerde producten remmen de opbouw van probiotica.

Vitamines en mineralen

  • Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het voorkomen van neurale buisdefecten. Tijdens de zwangerschap kan er makkelijk een tekort ontstaan, daarom wordt een voedingssupplement geadviseerd. Foliumzuur vind je daarnaast in groene groenten, avocado, peulvruchten en zonnebloempitten. Let op, foliumzuur belemmert de opname van zink. Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur.
  • IJzer is nodig omdat het aantal rode bloedcellen in je lichaam toenemen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, en heeft ook negatieve gevolgen voor de groei van je kind. Je vindt plantaardig ijzer in groene bladgroente, peulvruchten, zaden, gedroogd fruit, noten, granen, peterselie en appelstroop. Zorg voor een combinatie met vitamine c, dat verhoogt de opname van ijzer. Vermijd daarnaast koffie en thee tijdens de maaltijd, dat verhindert de opname.
  • Zink is onder andere belangrijk voor de celdeling van je kind. Een ernstig tekort aan zink kan negatieve gevolgen hebben. Dit komt echter maar weinig voor. Zink heeft daarentegen wel een positieve invloed op je weerstand. En dat is fijn omdat je tijdens de zwangerschap extra vatbaar bent. Zink vind je in peulvruchten, noten, zaden, volle granen en kaas. Let op, ijzer vermindert de opname van zink.
  • Calcium is van belang voor de ontwikkeling van de botten van je kind. Daarnaast is er een verband tussen een tekort aan calcium en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Calcium vind je onder andere in broccoli, boerenkool, gedroogde vijgen, peulvruchten en noten. Aanvullend kun je calcium uit zure zuivelproducten of kaas halen.
  • Vitamine A lijkt een positieve invloed op de ontwikkeling van de lymfeklieren te hebben, die vervolgens weer van belang zijn voor de weerstand van je kind. Als vegetariër haal je vitamine A uit boter en zuivel. Daarnaast vind je provitamine A in groene groente en gele of oranje vruchten.
  • Vitamine D verhoogt de opname van calcium. Tijdens de zwangerschap heb je er meer van nodig. Vitamine D haal je onder andere uit zonlicht, boter en eieren.
  • Vitamine B12 speelt een rol in de opbouw van weefsels van je kind en het aanmaken van rode bloedcellen. B12 vind je in eieren, zuivelproducten en marmiet. Let op, koffie heeft een negatieve invloed op B12.

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren kan je lichaam zelf niet aanmaken en moeten dus uit voeding komen. Er zijn verschillende soorten essentiële vetzuren, waaronder omega 3- en omega 6-vetzuren. Uit omega 3-vetzuren maakt het lichaam docosahexaeenzuur (DHA) aan. Dit vetzuur is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen van je kind. Omdat de omzetting van omega 3-vetzuren naar DHA erg inefficiënt is wordt aangeraden tijdens de zwangerschap een supplement op basis van algen te nemen. Daarnaast kun je de vetzuurstatus optimaliseren door weinig producten te nemen die rijk zijn aan omega 6-vetzuren (onder andere zonnebloemolie), omdat dit vetzuur de omzetting van omega 3-vetzuren in de weg zit.

Referenties

De kleine vegetariër (ISBN 9061128099)

Interne links

Vitamines

Externe links

www.vegetariers.nl

www.evavzw.be

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Jenny van der Meer.

Zoekwoorden

Eten tijdens zwangerschap, dieet tijdens zwangerschap, voeding tijdens zwangerschap


== VOORBEHOUD ==

Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een voedingsdeskundige of arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's