Stripwas

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Stripwassen houdt in dat wasbare luiers in de wasmachine worden gewassen zonder wasmiddel. Op deze manier wordt overtollig wasmiddel uit de luier gespoeld, wat zorgt voor een grotere absorptie en minder onaangename geurtjes. Je kunt 3 of 4 keer achter elkaar stripwassen totdat het water helder is en er geen schuim of luchtbellen meer aanwezig zijn.


Ophoping van wasmiddel in wasbare luiers

Elke keer dat luiers met wasmiddel worden gewassen, kan het wasmiddel zich ophopen in de vezels in de luier als het wasmiddel erg geconcentreerd is. Dit veroorzaakt een onaangename ammoniakachtige geur en het kan de luiers minder absorberend maken. Daarom wordt aangeraden om heel weinig wasmiddel te gebruiken voor het wassen van luiers om te voorkomen dat het wasmiddel zich ophoopt in de luier. Af en toe is stripwassen dus noodzakelijk. Katoenen luiers kunnen om de 2 of 3 maanden gestripwast worden om te voorkomen dat wasmiddel zich ophoopt en om te voorkomen dat onaangename geuren vrij komen.


Hoe moet je stripwassen

Het wassen van wasbare luiers zonder wasmiddel moet 3 of 4 keer herhaald worden totdat er geen zeepbellen meer aanwezig zijn in het water in de wasmachine. De luiers kunnen worden gewassen in koud water of op 30 graden zonder wasmiddel. Wanneer de eerste was is gedaan, hoeven de gewassen luiers niet meteen te worden gedroogd. De wasbeurt kan direct worden herhaald wederom zonder wasmiddel, totdat de zeepbellen zijn verdwenen. Sommigen adviseren om de luiers eerst op 30 graden zonder wasmiddel te wassen en daarna op 60 graden zonder wasmiddel.

Op het internet staat informatie over het gebruik van vloeibaar wasmiddel of azijn in de koude stripwas, maar over het algemeen is dit niet aan te raden. Voor een maximaal effect mag er niets worden toegevoegd aan de wasbeurt. De luiers moeten alleen met water worden gewassen. Als een stripwasbeurt om de paar maanden wordt herhaald dan wordt het absorptievermogen van luiers gemaximaliseerd en gaan luiers ook langer mee.

Bij baby's en peuters kan het krijgen van tandjes een onaangename geur in de luier veroorzaken. Een stripwas is dan ook een manier om van die geur af te komen.


Gerelateerde artikelen

Wasbare luiers


Flag of the United Kingdom Lees dit artikel in het Engels: strip wash

Speciale pagina's