Spruw: verschil tussen versies

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Inleiding== Spruw is de infectie van het mondslijmvlies door de schimmel ''candida albicans''. Candida albicans is van nature aanwezig in de slijmvliezen, de mond...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 28 sep 2018 om 11:46

Inleiding

Spruw is de infectie van het mondslijmvlies door de schimmel candida albicans. Candida albicans is van nature aanwezig in de slijmvliezen, de mond, het maag-darmkanaal en ook in de vagina. Spruw is een veelvoorkomende kwaal bij baby's en al dan niet borstvoedende moeders.

Omschrijving

Candida albicans, die van nature aanwezig is op diverse plekken op het menselijk lichaam, slaat soms toe en veroorzaakt dan een infectie. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van minder weerstand of als er sprake is van een geirriteerde huid. Een infectie door candida albicans wordt vaak herkend als een witte aanslag op de tong van de baby die niet zomaar weg te vegen is. Aanslag die wordt veroorzaakt door gedronken melk lijkt er ogenschijnlijk op, maar deze is gemakkelijker te verwijderen. Spruw kan ook problemen geven bij de huid rond de anus van een baby met de infectie en de huid van de moederborst in het geval van borstvoeding.

Kenmerken van spruw

Kenmerken van spruw zijn:

  • een witte aanslag op de tong van een baby die niet gemakkelijk kan worden weggeveegd
  • rode, jeukerige huid bij de anus van de baby en eventueel ook rond de tepels van een borstvoedende moeder
  • luieruitslag
  • een algemeen onrustig kind

Wat te doen in het geval van spruw

Wanneer er sprake is van spruw is het belangrijk om een goede hygiëne te handhaven. Dit voorkomt dat moeder en kind elkaar blijven aansteken. Omdat de schimmels zich voeden met (melk)suikers kan het soms helpen om suikers en suikerbevattende voedingswaren zoals wit brood weg te laten uit het dieet. Verder kan worden gedacht aan het stimuleren van een gezonde darmflora. Wanneer er langdurig sprake is van spruw schrijft de huisarts soms een medicijn voor.

Referenties

Baby's eerste jaar van 0-12 maanden, Eisenberg, Murkoff, Hathawa; Uitgeverij Unieboek bv / Van Holkema & Warendorf.

Veilig door de kraamtijd & de eerste maanden na de bevalling, Smulders; Kosmos Uitgevers bv.

Externe links

La Leche League www.lalecheleague.nl

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

VOORBEHOUD

Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's