Spelen met je baby

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe jong een baby ook is, het is al vrij snel mogelijk om met hem of haar te spelen of op een andere manier interactie te hebben. Bij elke leeftijd passen weer andere activiteiten. Ook worden er cursussen georganiseerd waar je met zijn tweetjes naartoe kunt.

Baby's kunnen genieten van spel en interactie, maar kunnen ook ineens vermoeid zijn door de stimuli. Dit vertellen ze aan de hand van vermoeidheidssignalen.

Voor mensen die een beetje inspiratie op dit gebied kunnen gebruiken staan hieronder wat ideeën genoemd:

Binnen spelen met je baby

  • geluid: de stem van papa, mama, opa of oma brengt een fijn geluid voort voor een kind. Met je stemgeluid kun je praten, een verhaaltje vertellen of zingen. Ook lieflijke en zachte geluidjes kunnen een aangename prikkel vormen voor baby's. Met hun lichaamstaal geven ze aan wanneer ze moe zijn en toe zijn aan rust.
  • lezen: babyboekjes, badboekjes en knisperboekjes zijn speciaal gemaakt om ontdekt te worden door baby's. Maar ook een verhaal dat wordt voorgelezen uit een boek met kleurrijke plaatjes kan een baby boeien.
  • muziek: kinderliedjes, babymuziek, babymuziekles
  • babyzwemmen: voor baby's vanaf ongeveer drie maanden worden babyzwemlessen georganiseerd. Tijdens de les ervaart de baby het gevoel van het water en de aanraking van de ouder, en wordt er genoten van kinderliedjes. Na een periode van babyzwemmen bestaat er de optie van zwemmen met dreumesen, peuters en kleuters.
  • babymassage: gedurende de eerste zes maanden van het leven van een baby is babymassage een geschikte manier om contact te maken en samen te ontspannen. Het is aan te raden hiervoor een cursus te volgen.
  • babyyoga: vanaf ongeveer zes maanden kan een baby klaar zijn voor een cursus babyyoga. Dit is een fijne manier voor ouder en kind om samen te ontspannen en kwaliteitstijd met elkaar door te brengen, terwijl het kind bezig is zijn of haar lichaam te leren kennen en de ouder het eigen lijf versterkt en versoepelt. Voor peuters en kleuters zijn weer andere vormen van kinderyoga ontwikkeld.

Buiten spelen met je baby

  • tuin: op een beschut plekje genieten van wapperende blaadjes, bewegende grassprietjes, langshuppende vogels en misschien zelfs de aanblik van glanzende voorbijvliegende zeepbellen kan eventjes een heerlijke bezigheid zijn voor een baby
  • wandelen: frisse buitenlucht en beweging is goed voor iedereen. Wandelen met draagdoek, draagzak of kinderwagen kan weldadig zijn voor zowel ouder als kind.
  • kinderboerderij: boerderijdieren zijn voor een klein kind vaak grappig en interessant. Hoe ouder het kindje is, hoe meer het wil leren over de voeding en gewoontes van de dieren.
  • speeltuin: oudere kinderen zijn een bron van inspiratie voor kleinere kinderen. Baby's houden vaak van het geluid van kinderstemmen en kijken alvast de kunst af als het ze lukt. Na een tijdje kunnen ook de prikkels van een speeltuin een baby teveel worden.
Speciale pagina's