Reflexen van een pasgeboren baby

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Een reflex is een onwillekeurig gemaakte beweging of actie, spontaan of naar aanleiding van een bepaalde prikkel.

Omschrijving

Het testen van reflexen is een manier om de activiteit van hersenen en zenuwen in kaart te brengen. Pasgeboren baby's hebben een aantal specifieke reflexen. Een aantal daarvan wordt direct na de geboorte getest.

De primitieve reflexen ontwikkelen zich in de baarmoeder en worden aangestuurd vanuit de hersenstam. Deze zijn er alle op gericht om de baby te laten overleven.

De reflexen van een pasgeboren baby op een rij

Wangreflex, richtingreflex of zoekreflex

Wanneer de mondhoek of de wang van een baby wordt aangeraakt zal een baby zijn of haar hoofdje draaien in de richting van hetgeen dat de aanraking veroorzaakte. Het idee hierachter is dat het kind op die manier de borst of fles vindt en kan drinken.

Zuigreflex

Op het wangreflex of richtingreflex volgt als het goed is het zuigreflex. Wanneer een babytje op die manier een borst of fles heeft gevonden zal het proberen melk binnen te krijgen door middel van het zuigreflex. Bij dit reflex zuigt het kind op een heel speciale manier.

Slikreflex

Als er voeding de mond binnenkomt volgt het slikreflex.

Kokhalsreflex

Mocht een baby teveel voeding binnenkrijgen of iets anders in de mond hebben dat eruit moet dan heeft het een kokhalsreflex.

Loopreflex of stapreflex

Als een pasgeboren baby rechtop wordt gehouden en met zijn of haar voetjes een hard oppervlak raakt zal hij reflexmatig een of meerdere stapjes zetten, dit is het loopreflex of stapreflex.

Grijpreflex

Wanneer de binnenkant van een babyhandje wordt aangeraakt, zal het kind zijn of haar vingers met een grijpbeweging sluiten. Dit reflex blijft zo'n 5 tot 6 maanden.

Moro-reflex of schrikreflex

Wanneer een pasgeboren baby aan het schrikken wordt gemaakt door een hard geluid of een onverwachte beweging gooit het zijn of haar hoofdje naar achter en gooit het de armen en benen naar buiten, waarna het de armen en benen weer intrekt. Als dit reflex kort na de geboorte wordt getest wordt bekeken of de beweging symmetrisch is. Dit kan iets zeggen over een zenuw in de schouder. Dit reflex blijft tot de baby zo'n 5 tot 6 maanden oud is.

Babinski-reflex

Wanneer vrij stevig wordt gewreven over de voetzool van een pasgeboren baby, krult de grote teen omhoog en spreiden de andere tenen zich. Dit reflex blijft soms wel twee jaar. Het Babinski-reflex wordt in principe niet direct na de geboorte getest.

Nekspanningreflex, nekstrekreflex of (asymmetrische) tonische nekreflex

Wanneer het hoofdje van een baby naar een kant wordt gedraaid, strekt het de arm aan die kant uit en vouwt het de andere arm in. Een baby behoudt het nekspanningreflex zo'n 6 tot 7 maanden lang. Het tonische nekreflex wordt niet direct na de geboorte getest.

Andere reflexen van een baby

Wanneer een baby zo'n zes tot acht maanden oud is ontstaan er transitionele reflexen. Deze hebben te maken met het leren omgaan met de zwaartekracht en het ontwikkelen van balans. Na enige tijd verdwijnen de transitionele reflexen.

Bij een leeftijd van zo'n 10 maanden beginnen de posturale reflexen te komen. Het kind heeft deze onder andere nodig bij het lopen, staan en praten.

Externe links

www.chop.edu

mijnkinderarts.nl

www.babyinfo.be

Auteur

Dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

VOORBEHOUD

Het lezen van artikelen op de website van Stichting Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op de website van Stichting Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's