Rapley-methode

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De Rapley-methode (baby-led weaning (En)) is een manier om baby’s aan vast voedsel te laten wennen.

Omschrijving van de Rapley-methode

Gill Rapley ontwikkelde haar eigen methode om baby’s te laten wennen aan vast voedsel. Dit in eerste instantie naast de melkvoeding, en later steeds meer in plaats daarvan. De pijlers waarop zij haar methode bouwde zijn

 • samen eten met je baby, dus tegelijk, aan dezelfde tafel en met hetzelfde eten.
 • de baby voedt zichzelf en krijgt de gelegenheid om vast voedsel te onderzoeken en ervan te genieten. De baby doet dit in zijn of haar eigen tempo.
 • vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden zijn veel kinderen er klaar voor om vast voedsel te ontdekken. De Rapley-methode gaat ervan uit dat het kind beter zelf kan aangeven wanneer het klaar is om met het eten van vast voedsel te beginnen dan dat de ouders het voor het kind bepalen.
 • volgens de Rapley-methode hoeven baby’s niet te beginnen met gepureerd eten, maar kunnen ze gelijk aan eten met meer textuur beginnen, zodat ze al vroeg kauwbewegingen leren maken.
 • voedsel wordt niet opgedrongen, maar wordt vanaf de leeftijd van zes maanden in de buurt van het kind gelegd in stukjes dat het kind zelf kan oppakken en naar zijn of haar mond kan brengen (NB deze stukjes moeten niet te groot zijn, aangezien dit gevaar kan opleveren)
 • de melkvoeding blijft de eerste maanden vanaf dat moment de belangrijkste voeding, het is niet belangrijk dat het kind veel vast voedsel binnenkrijgt, wel dat het smaken, kleuren, geuren en texturen kan ontdekken.
 • De Rapley-methode helpt bij de ontwikkeling van de oog-hand-coördinatie van het kind, en leert het kind dat er een grote verscheidenheid is aan voedsel en voedingsstoffen. Omdat met het starten vanaf zes maanden de tijd waarin purees nodig zijn volgens Gill Rapley volledig wordt overgeslagen hoeven die niet te worden aangeboden.
 • Ook worden maaltijden een sociale aangelegenheid, niet een gevecht om beoogde hoeveelheden eten naar binnen te werken.
 • De Rapley-methode geldt uiteraard niet bij kinderen die door aangeboren afwijkingen, vroeggeborenen die hun motoriek later ontwikkelen en andere kinderen die om medische redenen niet in staat zijn om zelf te kiezen wanneer ze beginnen met het oppakken van aangeboden stukjes eten. Bij het grootbrengen van kinderen met zulke uitdagingen is het het best om te overleggen met artsen en diëtisten.

De Rapley-methode in de praktijk

De vraag is natuurlijk wanneer een baby er klaar voor is om met vast voedsel te beginnen. Voor alle baby’s geldt dat in de eerste zes maanden van hun leven melk hen alles geeft wat ze nodig hebben. Hun verteringssystemen en immuunsystemen kunnen vast voedsel dan nog niet aan. In de periode die daarna komt begint er een behoefte te ontstaan aan voedingsstoffen die ze niet uit melk kunnen halen. Tot kinderen de leeftijd van ergens tussen de negen maanden en een jaar zijn hebben ze in principe niet veel vast voedsel nodig. Tot dat moment kunnen ze wennen aan de smaak en het gevoel van vast voedsel en moeten hun lijven er ook aan wennen. Hoe meer het lichaam eraan toe is om deze voedingsstoffen op te nemen, hoe meer kinderen geneigd zullen zijn om vast voedsel te eten.

De behoefte van kinderen aan vast voedsel kan enkele weken voordat ze zes maanden oud zijn beginnen, maar dit kan ook pas maanden later zijn. De conventionele stroming laat jonge ouders weten dat ’s nachts wakker worden en een groter hongergevoel bij de baby’s signalen zijn dat ze er klaar voor zijn om aan vast voedsel te beginnen, maar Gill Rapley is het hier niet mee eens. Zij zegt dat baby’s klaar zijn voor vast voedsel als ze:

 • rechtop kunnen zitten zonder hulp
 • naar dingen kunnen reiken en die zelfstandig vast kunnen pakken
 • dingen snel en heel precies naar hun mond kunnen brengen
 • knauw- en kauwbewegingen kunnen maken

Volgens Gill Rapley is het een duidelijk teken dat je baby klaar is voor de introductie van vast voedsel als het kind voedsel van je bord afpakt en het naar zijn of haar mond brengt. Volgens haar is het belangrijk dat baby’s vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden beginnen met het oefenen van kauwbewegingen en worden kinderen die daar pas vele maanden later mee beginnen op latere leeftijd moeilijke eters.

In de praktijk betekent het dat

 • in de eerste weken dat een baby volgens de Rapley-methode vast voedsel tot zich neemt verreweg het meeste voedsel weer uit de mond valt
 • een baby regelmatig kokhalzende bewegingen zal maken, om brokken voedsel weer terug de mondholte in te krijgen. Volgens Gill Rapley is dit in eerste instantie niets alarmerends omdat dit baby’s veel eerder kokhalzen dan volwassenen, dus lang voordat het voedsel in de mond of keel op een gevaarlijke manier de luchtwegen blokkeert. Het belangrijkste is dat de baby rechtop zit, zodat het eten makkelijk weer naar voren kan werken en opnieuw kan kauwen, of eventueel zelfs uit kan spugen. Het is dan ook belangrijk om alleen de baby eten in de mond te laten stoppen. Als andere mensen dat doen gaan de principes van de Rapley-methode niet op.

Interne links

Borstvoeding

Referenties

Gill Rapley en Tracey Murkett, the Baby-led weaning cookbook, 2010

Wikipedia: Rapley-methode

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Stukjes eten, ontdekken, genieten

VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts of diëtist. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een deskundige op het gewenste gebied. Het aanbieden van de Rapley-methode is geheel voor eigen risico.

Speciale pagina's