Pijn bij de bevalling: verschil tussen versies

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Inleiding == Het is algemeen bekend dat een bevalling pijn doet. In hoeverre dat zo is verschilt van vrouw tot vrouw, en van bevalling tot bevalling. == Omschr...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 17 jun 2020 om 17:10

Inleiding

Het is algemeen bekend dat een bevalling pijn doet. In hoeverre dat zo is verschilt van vrouw tot vrouw, en van bevalling tot bevalling.

Omschrijving van pijn bij de bevalling

De pijn die een vrouw voelt bij de bevalling wordt ook wel baringspijn genoemd. Het is het gevoel van de samentrekkende baarmoederspier. Deze samentrekking wordt ook wel een wee genoemd. Baringspijn bestaat dus uit elkaar opvolgende weeën. Terwijl het deze pijn ervaart maakt het lichaam ook endorfines aan om deze pijn te dempen. Bevallingspijn is het teken dat de bevalling begonnen is.

Pijn voor de bevalling

 • Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verstrijkt. Dat betekent dat deze langzaam opent tot er een opening is van ongeveer tien centimeter.
 • Een wee komt op, heeft dan een piek en verdwijnt vervolgens weer. De pijnscheut wordt ook wel vergeleken met een golf.
 • Tussen twee weeën in kan er een pijnvrij moment zijn, een soort pauze.
 • De pauze tussen weeën in wordt steeds korter, tot de weeën elkaar snel opvolgen en krachtiger worden.

Pijn tijdens de bevalling

 • Als het lichaam klaar is voor de bevalling gaan ontsluitingsweeën over in persweeën. Deze helpen de vrouw bij de uitdrijving, het naar buiten werken van de baby
 • Veel vrouwen ervaren buikweeën, maar er zijn ook vrouwen die rugweeën hebben. Dan zit het gevoel vooral in de rug en soms in de benen.

Pijn na de bevalling

 • Als de baby uit de buik is moet de placenta nog geboren worden. Vaak ervaren vrouwen wat krampen rond dat moment.
 • Ook kan er sprake zijn van naweeën. Deze lijken op ontsluitingsweeën.

Hoe om te gaan met bevallingspijn?

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met bevallingspijn.

 • Soms helpt het om een goede coach te hebben, zoals een partner, een vriend of vriendin, een familielid of een doula. Door deze mentale ondersteuning voelt de bevalling lichter aan. De verloskundige begeleidt en ondersteunt ook tijdens de bevalling.
 • Tijdens een zwangerschapscursus kunnen ademhalingstechnieken worden behandeld die tijdens de bevalling verlichting van de pijn kunnen opleveren. Bij cursussen kunnen ook andere technieken worden behandeld die kunnen helpen bij het doorstaan van bevallingspijnen, zoals hypnobirthing technieken, aromatherapie, acupunctuur en andere behandelingen.
 • Behalve een doen van een cursus kan het ook helpen om een geboorteplan te maken, dat is de beschrijving van de bevalling zoals de vrouw in kwestie het graag zou willen. Dan kan hiermee rekening worden gehouden door de omgeving.
 • Angst en spanning kunnen pijn verergeren en de bevalling zwaarder maken. Het lichaam maakt dan ook minder endorfines aan. Ontspanning helpt, dus alles wat helpt om te ontspannen kan de ervaring van de bevalling verbeteren. Denk hierbij ook aan warmte, een bad of een douche, of concentratie op de ademhaling.
 • Een goed uitgeruste vrouw kan beter met de bevalling omgaan dan een niet goed uitgeruste vrouw.
 • Afleiding kan helpen, zoals een televisieprogramma of muziek.
 • Verschillende houdingen kunnen fijn zijn. Rondlopen of wiegen met de heupen kan helpen, op handen en knieën zitten kan fijn zijn, ergens overheen hangen ook, of juist liggen met kussens op de juiste plekken om te ondersteunen.
 • Een massage kan fijn zijn, of juist niet, dit verschilt per vrouw.
 • TENS: Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. TENS is een apparaatje dat stroomstootjes geeft, waarbij de pijn niet volledig verdwijnt maar wel behoorlijk kan verminderen. TENS is niet schadelijk.

In het ziekenhuis kunnen medicijnen tegen de pijn worden gegeven. Dit moet altijd in het ziekenhuis plaatsvinden, zodat de conditie van moeder en kind kan worden gemonitord.

 • ruggenprik – bij de ruggenprik (of epiduraal) wordt een naald in het ruggenmerg ingebracht, waardoor het onderlichaam wordt verdoofd. De werking treedt na een kwartier in.
 • pethidine-injecties – pethidine werkt binnen een half uur en neemt de pijn niet volledig weg. Het kan sufheid of slaperigheid veroorzaken, ook bij de baby.
 • remifentanil-pomp – met een remifentanil-pomp kan een vrouw zelf bepalen wanneer ze weer een dosis pijnstilling nodig heeft. Er is een maximum ingesteld, waar niet overheen gegaan kan worden. Remifentanil kan gevolgen hebben voor de ademhaling van de moeder.

Interne links

Oxytocine

Bevallen

Referenties

Wikipedia: bevalling

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Pijn, opvangen, omgaan met pijn, je zorgen maken over pijn, pijn bestrijden zonder medicijnen

VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een deskundige op het gewenste gebied.

Speciale pagina's