Meconium

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 2 apr 2018 om 20:57

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Meconium is de allereerste ontlasting van een pasgeboren baby.

Ontstaan en samenstelling van meconium

Gedurende de zwangerschap slikt de foetus continu vruchtwater in. De in het vruchtwater zwevende cellen en haartjes komen op die manier terecht in de darmen, waar deze ophopen. Dit wordt de eerste ontlasting.

Kleur en substantie van meconium

Meconium ziet er donkergroen tot zwart uit en is een zeer plakkerig goedje. Met het innemen van de eerste voedingen van de baby wordt het darmstelsel geprikkeld. In de loop van de eerste drie dagen komt alle meconium er zo uit. De ontlasting wordt steeds lichter en natter, totdat deze volledig uit verteerde melk bestaat.

Uitstoot van meconium voor de geboorte

Ontlasting komt in principe niet voor de geboorte naar buiten. Als dat wel gebeurt kan dat duiden op stress, bijvoorbeeld door benauwdheid. Toch gebeurt het vaak dat bij een langer durende zwangerschap de darmen rijp zijn en er toch meconium in het vruchtwater terechtkomt. In negen van de tien gevallen is er niets aan de hand.

Als meconium voor de geboorte in het vruchtwater zit en als een baby dit binnenkrijgt wanneer de longen na de bevalling opengaan moet dit goed in de gaten gehouden worden. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat de meconium in de longen de longcapaciteit vermindert.

Externe links

Meconium, Nederlandse Wikipedia

Meconium, Engelse Wikipedia

Interne links

Ontlasting van pasgeborenen


UK flag.jpg Read this page in English

Speciale pagina's