Luiereczeem

Uit Babypedia

(Doorverwezen vanaf Luieruitslag)
Ga naar: navigatie, zoeken

Luiereczeem, ook wel huiduitslag genoemd, is een ontsteking van de huid in het luiergebied, waarbij de liezen en de bilplooi vaak gespaard blijven. Luiereczeem komt na invoering van wegwerpluiers veel minder voor dan vroeger vanwege de toen vrij oncomfortabele wasbare luiers (let op: dit geldt niet voor de moderne wasbare luiers). Toch maakt ongeveer de helft van alle baby’s in hun eerste 2 jaar een periode door met luiereczeem. Soms kunnen behalve roodheid ook blaasjes, wondjes of schilfering voorkomen.

Het ontstaan van luiereczeem

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van luiereczeem. Niet elk geval van luiereczeem is hetzelfde, omdat bij elk kind de verschillende factoren een niet even grote rol spelen. De belangrijkste factoren zijn:

  • water: door langdurig contact met vocht wordt de huid week. Hierdoor kan de huid (bijvoorbeeld door wrijven) makkelijk beschadigd raken. Ook kunnen irriterende stoffen makkelijker in de huid doordringen. Langdurig contact met water alléén (bijvoorbeeld in een natte luier) is al voldoende om eczeem te ontwikkelen.
  • wrijving tussen de huid en de luier kan de huid beschadigen. Dit is duidelijk te zien in typische gevallen van luiereczeem: daar waar de huid direct contact maakt met het luieroppervlak (binnenkant dijen, billen, geslachtsdelen) is het eczeem meestal het ergst. De stof waarvan de binnenzijde van de luier gemaakt is speelt dus een aanzienlijke rol in het ontstaan van het luiereczeem.
  • urine: vroeger werd de schuld van luiereczeem vooral gegeven aan het ammoniak in de urine. Onderzoek wijst uit dat ammoniak luiereczeem dat al bestaat wel iets kan verergeren. De belangrijkste boosdoener is echter zeer waarschijnlijk het water in de urine en niet in de eerste plaats de ammoniak.
  • ontlasting is erg schadelijk voor de huid. Omdat een ‘vieze broek’ normaal gesproken snel wordt opgemerkt en wordt verschoond krijgt de ontlasting niet de tijd om zijn schadelijke werking uit te voeren. Ontlasting bevat allerlei enzymen en andere eiwitten (o.a. uit de alvleesklier) die de huid makkelijk kunnen beschadigen. Wanneer de huid door luiereczeem al beschadigd is zal uw baby extra snel een verergering van het eczeem krijgen. Snel verschonen is dus belangrijk!
  • gistinfectie: bij kinderen met luiereczeem wordt veel vaker een infectie van gisten in het luiergebied vastgesteld dan bij kinderen zonder luiereczeem. De belangrijkste gist-soort is de Candida albicans. Wanneer er sprake is van een massale infectie heeft de dokter het niet meer over een luiereczeem maar over een candida-infectie. De Candida gist voelt zich prima thuis in een warme en vochtige omgeving, dus het is niet verbazingwekkend dat hij zich in het luiergebied makkelijk kan nestelen. Als de huid al beschadigd is door het eczeem gaat dit des te makkelijker… Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekken en de zogenaamde ‘eilandjes voor de kust’: kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan.
  • bacteriële infectie: in tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht lijken bacteriele infecties bij luiereczeem geen grote rol te spelen.

Behandeling van luiereczeem

Luiereczeem kan worden behandeld door regelmatig de gereinigde huid op de geïrriteerde plekjes te behandelen met zinkoxidesmeersel FNA (zinkolie) of zinkoxidevaselinecrème 10% FNA.

Sommige mensen zweren voor de behandeling van luiereczeem bij het poederen van de billen met maizena (strooien kan bijvoorbeeld met een strooibusje). Maizena houdt de billen vrij van irritatie door urine of ontlasting, waardoor de huid makkelijker kan genezen.

Ook kan het helpen om gebruik te maken van geneeswol (heilwolle).

Een andere mogelijke oplossing is het gebruik van natuurlijke zalven op basis van lanoline of bijenwas, die eventueel zonder parfum of conserveringsmiddelen zijn geproduceerd. Maar kinderen kunnen ook gevoelig zijn voor etherische oliën die hier mogelijk in worden verwerkt.

Kinderen die veel last hebben van luiereczeem hebben soms baat bij het gebruik van wasbare luiers. Wasbare luiers kunnen van meerdere materialen gemaakt zijn, waarbij het soms effectief lijkt te zijn om te kiezen voor natuurlijke materialen zoals wol. Maar ook kunstvezelluiers zijn mogelijk een oplossing omdat deze de huid juist heel droog houden. Over het algemeen kan de huid beter ademen met wasbare liuers omdat er meer zuurstof tussen huid en broekje zit dan bij wegwerpluiers.

Een eczeemhuid is hoe dan ook een gevoelige huid en iedere eczeemhuid reageert weer anders.

Referenties

Dermatica op recept. Apotheekbereidingen in de therapie van huidaandoeningen. KNMP.

Dermatovenereologie voor de eerste lijn. J.H. Sillevis Smitt et al.

Interne links

Eczeem

Wasbare luiers

Externe links

www.huidinfo.nl

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Simone van Hattem.

Zoekwoorden

luier-uitslag, luier-eczeem

Speciale pagina's