Linea negra

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De linea negra (ook wel linea nigra), oftewel zwarte lijn, is een pigmentlijn die tijdens de zwangerschap kan ontstaan tussen de navel en het schaambeen. De lijn kan ook hoger lopen, vanaf de navel recht naar boven.

Omschrijving van linea negra

Tijdens de zwangerschap kan er sprake zijn van hyperpigmentatie. Door melanocyte-stimulerende hormonen kunnen de linea negra, maar ook een melasma (zwangerschapsmasker) en donkere tepels ontstaan. In het geval van de linea negra is het de linea alba (witte lijn) die in de loop van de tijd meer pigment heeft gekregen en daardoor ineens zichtbaar is geworden. De linea negra is meestal minder dan een halve centimeter breed en verdwijnt in de meeste gevallen in de eerste maanden na de bevalling.

Zowel vrouwen als mannen kunnen een linea negra hebben. Dit kan door verschillende factoren komen en heeft in een aantal gevallen te maken met hormoonschommelingen, ook buiten de zwangerschap om.

Het voorkomen van een linea negra is niet mogelijk, maar extra verdonkering kan wel worden voorkomen door het zonlicht uit de weg te gaan of door te smeren met een zeer hoge factor zonnebrandcreme.

Referenties

Huidfonds – veranderingen tijdens de zwangerschap

Wikipedia: linea nigra

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Zwangerschap, huid, zwarte lijn, streep, zwangerschapsstreep

VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een deskundige op het gewenste gebied.

Speciale pagina's