Krentenbaard

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 12 okt 2018 om 12:23

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Krentenbaard (impetigo) is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Krentenbaard is zeer besmettelijk en komt veel voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen.

Omschrijving van krentenbaard

Krentenbaard, of impetigo, is een ontsteking van de huid die meestal wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie en soms door de Streptococcus pyogenes bacterie, of door beide. Een krentenbaardinfectie is zeer besmettelijk. In veel gevallen is krentenbaard niet ernstig, maar er kunnen ook complicaties optreden.

Het ontstaan van krentenbaard

De bacteriën die krentenbaard veroorzaken slaan meestal toe op plekken waarop de huid beschadigd is, ook als dit microscopisch kleine beschadigingen zijn. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan muggenbeten en eczeem. De bacteriën die krentenbaard veroorzaken doen het vooral goed in warme omstandigheden. In gebieden met een warm klimaat komt het het hele jaar voor, in gematigde gebieden vaker in de zomer en de herfst dan in andere delen van het jaar. Krentenbaardplekken zijn te herkennen aan de gelige kleur van de wondjes, die soms jeuken of pijn kunnen doen. Wanneer de wondjes worden aangeraakt (krabben) en het wondvocht wordt verspreid (via kleding, beddengoed, speelgoed) kunnen nieuwe plekken ontstaan en andere mensen worden geïnfecteerd. Om die reden wordt krentenbaard veelal verspreid op plaatsen waar mensen direct met elkaar in contact staan, zoals scholen en kinderopvang, maar ook onder militairen en bij sporters die veel huid-op-huid contact hebben.

De bacteriën die krentenbaard veroorzaken worden door veel (gezonde) mensen met zich meegedragen op plekken zoals de neus en het perineum.

Als deze bacteriën de kans krijgen om zich te ontwikkelen kan een krentenbaardblaar zich enkele dagen tot twee weken na de infectie openbaren.

Drie soorten krentenbaard

Er zijn drie soorten krentenbaard:

  • impetigo contagiosa: deze vorm van krentenbaard wordt in 70% van de gevallen veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus en in 5-10% van de gevallen door Streptococcus pyogenes of een combinatie van beide bacteriën. Bij impetigo contagiosa zijn er vaak kleinere rode plekjes te zien rond mond en neus die zich ontwikkelen tot blaartjes van 1-2 centimeter. Na enkele dagen barsten de blaartjes en ontstaan er bruingele korstjes die jeuken. De rode plekken die aan het eind overblijven verdwijnen na een poosje en laten in principe geen littekenweefsel achter
  • de vorm van krentenbaard waarbij grotere blaren ontstaan wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus bacterie. De blaren kunnen wel 2 centimeter worden en ontstaan op huid die er in eerste instantie onaangedaan uitziet. Ook deze blaren barsten, waarna er een gelige korst ontstaat, en laten na afloop in principe geen littekenweefsel achter. Deze vorm van krentenbaard komt veel voor bij pasgeborenen
  • Ecthyma wordt veroorzaakt door Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus of beide bacteriën. Deze vorm van krentenbaard laat kleine, met pus gevulde wondjes zien waar een dikkere korst op verschijnt. Ook zijn deze plekken vaak dieper dan bij de andere vormen van krentenbaard en kan er sprake zijn van gezwollen klieren. Ecthyma komt vaak voor op benen, billen en voeten en kan littekenweefsel achterlaten. De twee eerstgenoemde vormen van krentenbaard kunnen overgaan in ecthyma.

Genezen en voorkomen van krentenbaard en de verspreiding van krentenbaard

Het wondvocht dat uit de blaartjes van krentenbaardinfecties komt is zeer besmettelijk voor de persoon die krentenbaard heeft en voor degenen om die persoon heen. Wanneer er sprake is van krentenbaard is het daarom van groot belang om naast het behandelen van de wondjes een strikte hygiëne te handhaven:

  • kleding en beddengoed veelvuldig verschonen
  • aangedane huid en omliggende gebieden veelvuldig wassen
  • aangedane huid afschermen door middel van gaasjes en verband
  • extra vaak handen wassen
  • spullen en speelgoed die mogelijk met wondvocht zijn besmet goed wassen en eventueel ontsmetten
  • geen persoonlijke spullen uitwisselen met mensen met krentenbaard

Krentenbaardinfecties worden over het algemeen opgelost door het strikt volgen van een smeerprotocol dat wordt voorgeschreven door een arts. Daarbij is het soms handig om behandelde plekjes af te schermen met gaasverband. In gevallen waarbij dit niet voldoende is kunnen andere medicijnen worden voorgeschreven.

Externe links'

www.rivm.nl

www.healthline.com

Auteur

De eerste versie van dit artikel is geschreven door Stichting Babypedia.

VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's