Kraamzorg

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 20 apr 2018 om 13:35

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Kraamzorg, ook wel kraamhulp genoemd, is de vorm van thuiszorg die tijdens en na de bevalling aan de kraamvrouw en het pasgeboren kind wordt geboden. De zorg is bedoeld ter ondersteuning van moeder, kind en de andere gezinsleden en duurt gemiddeld een week.

Taakomschrijving van kraamzorg

Kraamzorg bestaat uit de volgende aspecten:

  • het assisteren van de verloskundige bij de begeleiding van een thuisbevalling
  • het in de gaten houden van de gezondheid van kraamvrouw en pasgeboren baby
  • het geven van voorlichting over borstvoeding
  • het geven van voorlichting ten bate van het lichamelijk herstel van de pas bevallen vrouw
  • de hulp aan het gezin bij het vinden van nieuwe routines
  • assistentie en advies bij verzorging van baby's

De overgang vanuit afhankelijk leven in de baarmoeder en het op eigen systeem komen is goed bekend bij de kraamzorg. Bij afwijkingen hiervan wordt de verloskundige gewaarschuwd en bekeken of de situatie thuis nog verantwoord is.

Geschiedenis van kraamzorg

Dat gezinnen met pasgeboren kinderen op kraamzorg kunnen rekenen is een goede verworvenheid in Nederland. Zo kunnen (als er geen medische indicaties zijn) moeder en baby thuis zijn om te worden wie ze nu zijn.

In 1995 vond een politicus het beroep van kraamzorg niet meer nodig aangezien geen enkel ander land dit systeem van specifieke zorg had en het overbodig leek.

De zorgverzekeringen wisten voor de ouders een regeling voor kraamzorg te behouden door aan bevallingsuitkeringen te denken waarbij zij de vrijheid kregen om deze besteden waaraan zij dat wilden. Het kraamsysteem vanaf bevalling tot de dag dat de ouders het zelf weer overnamen werd uitgehold.

Kraamzorg in de praktijk

In de praktijk krijgen gezinnen soms meerdere kraamverzorgers in dezelfde kraamperiode. Omdat iedere kraamverzorger of -verzorgster ook handelt naar eigen inzicht en ervaring ontstaat er hierdoor soms verwarring bij de jonge ouders.

Kraamverzorgenden worden bijgeschoold. Een kraamcentrum heeft vaak een lactatiekundige. Deze heeft kennis op basis van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de WHO die er geen ander belang bij heeft dan het verkrijgen van een goed voedingsbeleid voor moeder en kind waar dan ook ter wereld.

Interne links

Luiers

Zwangerschap en bevalling

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Rosa Scharn.


UK flag.jpg Read this page in English

Speciale pagina's