Kaneel

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Kaneel.jpg

Kaneel is een kruid dat verwerkt is in veel zoete bakkerijproducten zoals speculaas, ontbijtkoek, appeltaart, pepernoten, stroopwafels en kaneelstokken. Ook in warme gerechten wordt het gebruikt, voornamelijk in de Oosterse keuken (denk aan Indiase curries), of bijvoorbeeld in moussaka, een Grieks aardappelgerecht.

Oorsprong van kaneel

Kaneel zit in de bast van de Cinnamomum-bomen. Bij de productie van kaneel wordt de gedroogde, tot pijpjes opgerolde bast tot poeder gemalen. Er bestaan verschillende soorten Cinnamomum-bomen. De belangrijkste is een variant die in Sri Lanka groeit (Ceylon-kaneel, Cinnamomum verum). De gemalen kaneel in de supermarkt is vaak echter vaak het goedkopere (en wat zoetere) Cassia-kaneel uit China (Cinnamomum cassia).

Coumarine

De stof in kaneel die voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de geur en smaak is coumarine. In Cassia-kaneel zit veel meer coumarine dan in de Ceylon-variant. Als coumarine in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd bestaan er mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Coumarine en een aantal stoffen die daarvan afgeleid zijn worden in de geneeskunde gebruikt als antistollingsmedicatie. Daarom is bekend dat bij een te hoge, langdurige inname van coumarine leverschade kan ontstaan. De hoeveelheid die moet worden genuttigd om dat effect te krijgen is echter een stuk hoger dan wat je binnenkrijgt door het eten van enkele bakkerijproducten per dag.

Zwangerschap en de consumptie van coumarine

De Europese Unie heeft voor bakkerijproducten die in de winkel te koop zijn maximumhoeveelheden coumarine vastgesteld om de gezondheid van consumenten te beschermen. Bij consumptie van normale hoeveelheden van deze producten is er niets aan de hand. Echter, uit voorzorg wordt afgeraden om gedurende een lange periode meerdere keren per dag producten of gerechten te eten waar kaneel in zit. Dit geldt extra voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hoeven kaneel niet volledig te vermijden, maar het is wel raadzaam om matig te zijn in de consumptie van producten die (Chinese) kaneel bevatten. Bij voldoende variatie binnen het voedingspatroon is er in principe geen risico voor de gezondheid. Kaneelliefhebbers doen er goed aan om te kiezen voor Ceylon-kaneel, dat van de verschillende kaneelvarianten de kleinste hoeveelheid coumarine bevat.

Externe links

www.voedingscentrum.nl

www.nvwa.nl

www.efsa.europa.eu

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Harrie Storms.

Zoekwoorden

Voeding, kaneel, fabel, fabels, feit, feiten


Flag of the United Kingdom Lees dit artikel in het Engels: Cinnamon


VOORBEHOUD

Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts of voedingsspecialist. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's