Humaan Choriongonadotrofine

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 1 nov 2019 om 14:36

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

hCG staat voor Humaan Choriongonadotrofine. Dit hormoon wordt aangemaakt in het lichaam van zwangere vrouwen gedurende de zwangerschap.

Werking hCG-hormoon

Direct na de bevruchting wordt het hCG-hormoon in het lichaam van een vrouw aangemaakt. Het zwangerschapshormoon stimuleert het vlies in de eierstok, waar de eicel oorspronkelijk gerijpt is, om het geslachtshormoon progesteron te blijven aanmaken. De extra progesteron stopt de menstruatie en voorkomt het loslaten van het slijmvlies in de baarmoeder waardoor de omgeving van het embryo bewaakt blijft en de vroege zwangerschap veilig kan verlopen. Rond de vierde week van de zwangerschap maakt het lichaam een overschot aan het hCG-hormoon aan. Dit overschot komt in de urine terecht. Zwangerschapstesten meten de hoeveelheid hCG-hormonen in het lichaam. Op deze manier wordt een zwangerschap aangetoond. Het hormoon zorgt echter ook voor bekende zwangerschapsproblemen, zoals stemmingswisselingen, misselijkheid, gevoelige borsten en het regelmatig plassen. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de hoeveelheid hCG in het lichaam af waardoor gewoonlijk ook de zwangerschapskwaaltjes verminderen.

Vruchtbaarheidsproblemen

Bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen kan hCG kunstmatig worden toegediend. De hCG-injectie zorgt voor de eisprong; deze vindt 36 tot 40 uur na de injectie plaats. Van de hCG-injectie wordt ook gebruikgemaakt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals bij IVF (In Vitro Fertilisatie), ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie) en IUI (Intra-uteriene Inseminatie).

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie die stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Dit doen zij door de urine in te zamelen van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG gewonnen. Dit gebeurt vanaf de 6e week zwangerschap tot de 16e week, wanneer de urine het meeste hCG bevat. Dit wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Bronnen

Moeders voor moeders – 2015 (www.moedersvoormoeders.nl)

Vruchtbare dagen – de dagelijkse praktijk in een ivf-kliniek, 2007

Waar blijft de ooievaar – praktische vragen en antwoorden rond de kinderwens, Grada van den Dool & Sanne Koemans, 2012

Wij willen een kind - op natuurlijke wijze zwanger worden, Nikki Bradford, 2003

Auteur

Dit artikel is geschreven door Irene Boer, in samenwerking met Anton Bussink.


VOORBEHOUD

Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's