Huidverzorging

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Het doel van huidverzorging, lichaamsverzorging, is de huid gaaf, gezond en jeugdig te houden zodat zij haar functie goed kan uitoefenen.

De functies van de huid

De belangrijkste functies van de huid zijn:

  • bescherming tegen (schadelijke) invloeden van buitenaf zoals het binnendringen van schadelijke stoffen als micro-organismen en ultraviolet licht.
  • handhaven van een evenwichtige verdeling van lichaamsvocht en lichaamstemperatuur.

Hierbij is er weinig tot geen verschil tussen gezonde volwassenen en baby's of kinderen. Bij mensen met een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis gelden in grote lijnen dezelfde adviezen, maar er kunnen wel wat accentverschillen zijn.

Regels voor het verzorgen van de huid

Er zijn 3 belangrijke regels voor het verzorgen van de huid:

  • zonlicht vermijden: Ultraviolet licht van de zon (én van de zonnebank!) zorgt voor afbraak van bindweefsel. Het bindweefsel en het elastine in de huid worden brokkelig als de huid aan de zon wordt blootgesteld. Op jonge leeftijd kunnen de bindweefsel aanmakende cellen de afbraak nog wel compenseren. Maar vanaf de middelbare leeftijd kunnen deze cellen de door ultraviolet licht veroorzaakte afbraak niet meer bijbenen: de huid wordt slapper en rimpels beginnen te ontstaan. Naast rimpelvorming is de zon ook verantwoordelijk voor pigmentveranderingen en huidkanker. Veel blootstelling op jonge leeftijd zorgt voor méér problemen op de latere leeftijd. Dus: vermijd blootstelling aan felle zon en draag bij voorkeur beschermend textiel om de huid te beschermen. Wanneer blootstelling aan de zon onvermijdelijk is moet gebruik worden gemaakt van dagcrèmes en zonnebrandcrèmes met een hoge factor.
  • niet roken: Net als ultraviolet licht heeft roken een negatieve invloed op het elastine in de huid. Door de giftige stoffen in de tabaksrook wordt bindweefsel versneld afgebroken en wordt de huid slapper. Bovendien neemt de doorbloeding van de huid door roken af. Dit komt de kwaliteit van de huid natuurlijk ook niet ten goede. Door roken krijgt de huid vaak ook een ongezonde teint. Daarnaast geeft roken ook een verhoogd risico op huidkanker.
  • de huid niet laten uitdrogen: Uitdroging van de huid leidt tot vochtverlies via de opperhuid. Uitdroging kan ontstaan door gebruik van zeep. Zeep verwijdert het beschermende vetlaagje dat door de talgklieren wordt aangemaakt. Vooral zeep in combinatie met warm water werkt sterk ontvettend op de huid. Ook kunnen droge omgevingsfactoren (droge vrieskou buiten, centrale verwarming binnen) vochtverlies van de huid in de hand werken. Dit bevordert de toename van oppervlakkige rimpelvorming in het gezicht. Bij mensen met aanleg voor eczeem betekent uitdroging ook vaak dat eczeem, roodheid en jeuk meer kans krijgen. De effecten van uitdroging van de huid zijn gelukkig grotendeels omkeerbaar. Dus: niet te veel wassen met zeep, geen badschuim, de huid goed invetten met verzorgende crème of zalf.

Welke crème te gebruiken voor een verzorgde huid?

Houd in gedachten dat elke crème die uitdroging van de huid voorkomt ook fijne rimpelvorming tegengaat: dit ongeacht de toevoegingen, samenstelling en prijs. Duurdere producten zijn vaak fijner van structuur en geur maar hoeven niet per definitie veel beter te werken dan goedkope basiscrèmes van de drogist of apotheker. Neem vooral een crème die je zelf prettig vindt. Vergelijk daarom eerst proefverpakkingen ('testers') van verschillende producten. Deze worden vaak door cosmeticafirma's verspreid, ook via internet. Verder kan de arts indien nodig zalven of crèmes voorschrijven ter voorkoming van uitdroging of bescherming van de huid.


Huid Vorm Effect Preparaten
Natte huid Zinkoxide in verschillende basispreparaten Indrogend Zinkoxide smeersel, ZOK zalf
Water of oplossing in vochtige omslag Indrogend Water of fysiologische zoutoplossing
Crème Neutraal Cetomacrogol crème, Lanette crème
Vette crème Hydraterend Vaselinecetomacrogol crème, Vaselinelanette crème
Zalf Hydraterend Koelzalf, waterhoudende zalf
Droge huid Vette zalf Sterk hydraterend Cetomacrogol zalf, Lanette zalf, Vaseline, Vaseline/vloeibare paraffine

Tabel 1: Overzicht van basispreparaten, hun toepassing en effect bij verschillende toestanden van de huid

Referenties

Dermatica op recept. Apotheekbereidingen in de therapie van huidaandoeningen. KNMP.

Dermatovenereologie voor de eerste lijn. J.H. Sillevis Smitt et al.

Interne link

Constitutioneel eczeem

Externe links

www.huidinfo.nl

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Simone van Hattem.

Zoekwoorden

Verzorging, huidverzorging

Speciale pagina's