Huid-op-huid contact

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 17 jun 2020 om 10:31

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Huid-op-huid contact is een directe aanraking tussen twee mensen, zonder stof of andere lagen ertussen. Huid-op-huid contact is iets dat ieder mens nodig heeft, en baby’s in het bijzonder.

Omschrijving van huid-op-huid contact

Huid-op-huid contact ligt aan de basis van de ontwikkeling van baby’s. Tijdens de zwangerschap is een baby altijd in direct contact met de moeder, daarna heeft het kind nog steeds heel veel behoefte aan directe, liefdevolle aanraking van de moeder en andere mensen.

Hoe huid op huid contact toe te passen?

Huid-op-huid contact direct na de bevalling

 • Direct na de bevalling moeten moeder en kind bijkomen van de ervaring. Als de baby (eventueel met luier aan en mutsje op) op de blote borst van de moeder, of, alternatief, van de andere ouder, wordt gelegd hoor het kind de stem en de hartslag en voelt het de warmte van de ouder. Dit stelt het kind gerust en geeft het de bevestiging dat het er is, en van de relatie met de ouder(s) die het al kende vanuit de buik en vanaf dat moment ook buiten de buik hoopt te leren kennen. Het geeft een vertrouwd gevoel.
 • De hierboven genoemde prikkels die de baby krijgt van de moeder (warmte, stem, hartslag) hebben tot effect dat verschillende waarden van de baby zelf sneller op een goed niveau komen, bijvoorbeeld van de eigen hartslag, hormoonwaarden, temperatuur, enzymspiegels, bloedsuikerspiegel, longfunctie, ademhaling en stofwisselingssnelheid.
 • De baby wordt via huid-op-huid contact blootgesteld aan de eerste bacteriën. Blootstelling aan deze goede bacteriën is belangrijk voor de aanleg van een goede darmflora
 • Door de wederzijdse aanraking maken moeder en kind oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor de hechting en binding tussen moeder en kind, en stimuleert de start van en het verloop van de borstvoeding. Oxytocine werkt stressreducerend. Hoe meer oxytocine wordt aangemaakt, hoe kleiner de kans is op een postnatale depressie.

Huid-op-huid contact in de periode na de bevalling

Huid-op-huid contact in de periode na de bevalling heeft grote positieve effecten op zowel moeder als kind. Het bevestigt de band die zij hebben, maar ook het ‘zijn’. De baby leert wat de grenzen zijn van het eigen lichaam en heeft die nodig om de wereld te begrijpen.

 • Wanneer moeder en kind bij elkaar op de kamer slapen zijn er veel momenten om huid-op-huid contact toe te passen.
 • Het voeden kan aangegrepen worden als moment om huid-op-huid contact te hebben.
 • Als het kind het koud heeft kan het bloot op de blote moederborst worden gelegd. Als ze dan beiden worden bedekt door een dekentje kan het kind zich opwarmen aan de warmte van de moeder.
 • Het dragen van een kind brengt de genoemde voordelen van huid-op-huid contact en nabijheid met zich mee.
 • Oefeningen waarbij de baby op het buikje ligt voor de ontwikkeling van de nekspieren kunnen ook plaatsvinden op de buik van de ouders.
 • Het dragen van een baby is een fijne manier van samenzijn en het opbouwen van de band tussen moeder en kind, waarbij nabijheid en huid-op-huid contact een grote rol spelen.
 • Babymassage gaat om aanraking en stressontlading. De genoemde voordelen van aanraking en huid-op-huid contact gaan hier automatisch op.

Huid-op-huid contact in het algemeen

 • Ieder mens heeft huid-op-huid contact nodig. Het is een manier om te communiceren, om de bevestiging te krijgen van het eigen bestaan, en bij een liefdevolle, fijne aanraking komt oxytocine vrij, dat dezelfde stressreducerende werking heeft bij volwassenen als bij baby’s. Het ligt aan de basis van binding met de moeder, maar heeft ook een sleutelrol bij vriendschappelijke en seksuele contacten. Door middel van de juiste aanraking kan een mens inzicht krijgen in de balans tussen het gevoelsleven en het gevoel van het lichaam.

Referentie

Wikipedia: tastzin

Wikipedia: oxytocine

Wikipedia: haptonomie

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Buidelen, kangoeroe-zorg, aanraking, aanraken, contact, ontwikkeling, gelukkig leven

VOORBEHOUD Het lezen van artikelen op Babypedia kan niet worden gezien als vervanging van een consult met een specialist zoals bijvoorbeeld een arts. De teksten op Babypedia zijn bedoeld voor het verkrijgen van een beter algemeen begrip van bepaalde zaken, en bijvoorbeeld niet voor het doen van (zelf)diagnostiek. Voor professioneel advies kun je het beste contact opnemen met een professional op het gewenste gebied.

Speciale pagina's