Hoofdluis: verschil tussen versies

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
(Wist je dat..)
Regel 51: Regel 51:
  
 
===Auteur===
 
===Auteur===
--[[Gebruiker:Inge Hurkmans|Inge Hurkmans]] ([[Overleg gebruiker:Inge Hurkmans|overleg]]) 5 sep 2015 13:16 (CEST)Inge Hurkmans
+
De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Inge Hurkmans.
  
 
[[Categorie: Maatschappij|Ouderschap]]
 
[[Categorie: Maatschappij|Ouderschap]]

Versie van 15 okt 2018 om 21:51

Hoofdluis

Inleiding

Hoofdluis bij kinderen blijft een jaarlijks terugkerend fenomeen. De luis leeft van hoofd op hoofd en is dus geen enkel seizoen helemaal verdwenen. Jaarlijks krijgt zo’n 10% van de kinderen in het basisonderwijs hoofdluis. Luis komt daarnaast bijna even vaak voor op het middelbaar onderwijs. Ook op de crèches en dagopvang komt luis voor maar minder vaak als bij kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar oud. Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen zich mentaal erg hard, waardoor hun hoofd een warm plekje is voor de luis om te verblijven.

Omschrijving

Hoofdluis is een parasiterend beestje, Pediculus capititis genaamd, die eitjes legt aan de onderkant van de haren.

Geschiedenis

Hoofdluis overleeft door van hoofd op hoofd te kruipen. Luizen kunnen 1 dag overleven op bijvoorbeeld een kraag van een jas. Hoofdluis is geëvolueerd uit de lichaamsluis in de loop van de eeuwen. De lichaamsluis is geëvolueerd tot een luis met aangepaste klauwen om zich beter te hechten aan de vezels van kleding.

Hoe herken je hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt veel jeuk. De jeuk ontstaat tijdens de beet van de luis. Hierbij mengt het speeksel van de luis met het bloed van de persoon en dit veroorzaakt een kleine allergische reactie die men ervaart als jeuk.

Wat kun je tegen hoofdluis doen?

Na ontdekking is het noodzakelijk direct te beginnen met bestrijding van de luis. De hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Na 7 tot 10 dagen is de jonge luis volwassen en kan deze opnieuw eitjes gaan leggen. De luis heeft een overlevingstermijn van 1 maand en legt in die tijd ruim 250 eitjes. De bestrijding vindt plaats of door middel van een mechanische methode met behulp van een netenkam, of chemisch, door middel van een antiluis shampoo. Deze is bij de drogist verkrijgbaar. Er zijn zoals gezegd twee methoden om hoofdluis te behandelen:

Natkam methode: Hierbij wordt het haar van het kind gedurende 14 dagen iedere dag gekamd met een netenkam. Het haar wordt nat gemaakt en vervolgens van achter naar voren gekamd, tegen de hoofdhuid aan. Hierbij wordt gestart bij het ene oor en pluk voor pluk richting het andere oor geschoven. Vastgeplakte neten kunnen eventueel losgeweekt worden door te deppen met azijn. Het voordeel van de nat kam methode is dat het goedkoop is en geheel natuurlijk. Het nadeel is dat het lang duurt en de kans dat er een luis over het hoofd gezien wordt ook aanwezig is. Er zijn twee type kammen verkrijgbaar. De ene variant kan uitgekookt worden, heeft een anti-slip handvat en een spiraalgroef die zorgt voor een effectieve vernietiging van de neten. Voor de jongere kinderen is er een kam zonder holtes zodat ze hygiënisch schoongemaakt kunnen worden. Door de afgeronde randen biedt de kam meer comfort en voorkomt deze huidbeschadigingen. Ten slotte bestaat er nog de electronische luizenkam. Deze kam produceert een stroomstoot waarbij de luizen acuut het loodje leggen. Kinderen voelen de stroom zelf niet. Op de site van het RIVM wordt in een instructievideo duidelijk weergegeven hoe de natkam methode uitgevoerd dient te worden. [1]

Antiluis shampoo: Deze is te krijgen bij drogisterijen, apotheken en supermarkten en zijn gebaseerd op malathion en permetrine. Deze middelen vergiftigen de luis. De shampoos zijn over het algemeen niet schadelijk. Echter wordt zwangere vrouwen aangeraden om de shampoo niet te gebruiken bij gebrek aan informatie over de invloed van de shampoo. Bijna alle shampoos zijn daarnaast pesticidenvrij en plantaardig. Ten slotte wordt aangeraden om een washandje voor de ogen van het kind te houden omdat de shampoo niet schadelijk is maar wel kan prikken. Het RIVM beveelt middelen op basis van dimeticon aan. Etherische oliën en de elektrische luizenkam zijn niet aangetoond als zijnde effectief en worden door het RIVM afgeraden. Ouders kunnen tegenwoordig speciale luizenzakken kopen voor hun kinderen op de basisschool. Deze luizenzakken worden gebruikt om de jassen in op te bergen en zijn gemaakt van polypropeen. Een sterk en wasbaar kunststof materiaal. Daarnaast zijn er de luizenmoeders. Zij controleren elke maandag na een vakantie de kinderen op luizen. Wanneer er luizen aangetroffen worden, worden de ouders van het kind direct ingelicht en geadviseerd de behandeling te starten.

Wist je dat..

..hoofdluizen niet kunnen springen, vliegen of zwemmen, alleen lopen. De poten van een hoofdluis zijn gemaakt om te klimmen niet om mee over oppervlaktes te lopen. Direct haar-op-haar contact is de enige manier om het op te lopen. Een knuffel kan dus wel al volstaan.

..luizen geen onderscheid maken tussen schoon of vies haar, met een slechte lichamelijke hygiëne heeft het dus niets te maken.

..dierenluizen niet kunnen overleven op mensen en andersom.

..hoofdluizen niet kunnen zwemmen. Ze verdrinken echter niet en kunnen 2 uur onder water overleven.

..besmetting via het water is niet mogelijk omdat de luizen dusdanig verzwakt zijn bij het loslaten van het haar en de val in het water.

Referenties

  1. Oei, ik groei; http://www.oeiikgroei.nl/baby-abc-oei-ik-groei/baby-abc-h/hoofdluis/ , refereerdatum: 24-07-2015
  2. Healthonline; http://www.healthline.com/health/lice/where-do-lice-come-from#Lineage3 , refereerdatum: 24-07-2015
  3. http://landelijksteunpunthoofdluis.nl/default.asp?pid=103 , refereerdatum: 24-07-2015
  4. http://landelijksteunpunthoofdluis.nl/cp/uploads/downloads/Algemeen%20Hoofdluis%20Protocol%20Scholen%20(januari%202014)_1390561925.pdf , refereerdatum: 24-07-2015
  5. http://www.luizenzakken.nl/ , refereerdatum: 08-08-2015

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Inge Hurkmans.

Speciale pagina's