Het dragen van je kind

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Dragen, dat wil zeggen het bij je dragen van je kind in een doek of draagsysteem, is één van de mogelijkheden om je kind te vervoeren. Ook is het een manier om je kind een veilige plek te bieden waarvanuit het zich durft te ontwikkelen. Baby's en kleine kinderen die worden gedragen slapen vaak graag in de draagdoek of in de drager.

De voordelen van dragen

Dragen heeft veel voordelen, zo bevordert het de hechting tussen ouder en kind, het is kalmerend en door de natuurlijke houding van je kindje te respecteren kunnen spieren en heupen zich optimaal ontwikkelen. Bij kindjes met bijvoorbeeld reflux of kramp werkt dragen verlichtend.

Er zitten ook praktische voordelen aan dragen. Je hebt je handen vrij waardoor je nog even iets in het huishouden kunt doen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan drukke winkels, naar de markt of met met het openbaar vervoer, wandelen op het strand of in het bos; als je draagt een stuk makkelijker dan met een wandelwagen.

Kinderen kunnen vanaf de eerste dag gedragen worden. Maar niet alleen baby’s kunnen gedragen worden, ook oudere kindjes (tot ongeveer 20 kilo) kun je dragen met een doek of drager. Er zijn talloze manieren om je kindje te dragen. Dit kan met een doek (rekbaar of geweven) maar er zijn ook heel veel verschillende soorten dragers te koop.

Dragen en de ontwikkeling van de ruggengraat

De menselijke ruggengraat heeft net na de geboorte de vorm van een C terwijl de ruggengraat van een volwassenen de vorm van een S heeft. In het eerste levensjaar verandert de vorm van de ruggengraat, dit heeft te maken met de ontwikkelingsfasen van het kind: eerst het hoofd oprichten, dan gaan zitten en daarna gaan staan. Het is bij het kiezen van een drager belangrijk de natuurlijke vorm van de wervelkolom te respecteren.

Kenmerken van een ergonomische drager

Om te zorgen dat het dragen voor zowel het kind als de ouder aangenaam en verantwoord is, is het belangrijk dat een drager aan een aantal eisen voldoet.

  • het kindje wordt rechtop gedragen
  • de drager is soepel en heeft een nauw aansluitend rugpand waardoor de natuurlijke bolling van de ruggengraat wordt ondersteund.
  • de benen worden van knieholte tot knieholte ondersteund waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen (spreid-hurkhouding).
  • de drager biedt voldoende neksteun aan kindjes die nog onvoldoende nekcontrole hebben.
  • de drager is voor zowel het kind als de persoon die draagt ergonomisch en comfortabel. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het lichaam van de drager (schouders en taille).

Soorten dragers

Er zijn talloze niet-ergonomische dragers op de markt. Deze voldoen niet aan de bovenstaande kenmerken. Dragers die wel aan de eisen van een ergonomische drager voldoen zijn:

  • rekbare doek, hiemee kun je op de buik dragen. Dit is met name geschikt voor jonge kindjes.
  • geweven doek, hiermee kun je op verschillende manieren dragen op de buik, heup of rug
  • ringsling, dit is een doek met twee ringen waarmee je je kind op de heup draagt. Dit is met name makkelijk voor korte stukjes, bijvoorbeeld in en uit de auto of binnenshuis.
  • mei tai, dit is een vierkante of bijna vierkante doek met banden vanuit elke hoek. De doek gaat om het kindje en met de banden bind je deze om. Er zijn meerdere dragers die lijken op het systeem van de mei tai zoals een podegi, hmong carrier, bei bei en obi.
  • Soft Structered Carriers (SSC’s), dit zijn voorgevormde dragers. Deze heb je met of zonder gespen en in heel veel verschillende vormen en maten.

Welke drager is geschikt voor mij?

Welke drager het meest geschikt is hangt af van veel verschillende factoren en is erg persoonsgebonden. Wat voor de één heerlijk draagt vindt de ander niets en andersom. Een draagconsulent kan helpen met het aanleren van verschillende knopen, zowel bij pasgeboren kindjes als bij oudere kinderen maar ook bij het kiezen van een ergonomische drager kan een draagconsulent je helpen.

Externe links

Brigittesparnaaij.nl - Waarom dragen?

Brigittesparnaaij.nl - Waarmee dragen?

www.dragen-en-voeden.nl - Forum over het dragen van je kind in een draagdoek of ander draagsysteem, en over voeding, waaronder borstvoeding

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Mariëlle van Es - Verhaar.

Zoekwoorden

Dragen, drager, dragers, draagdoek, draagdoeken, draagconsulent, draagconsulente, hechting, natuurlijk ouderschap, attachment parenting, AP


Flag of the United Kingdom Lees dit artikel in het Engels: Babywearing

Speciale pagina's