Het breken van de vliezen

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het breken van de vliezen (amnion en chorion) is er sprake van een scheur in de vruchtwaterzak, waardoor het vruchtwater deels wegloopt. Bij 10-15% van de vrouwen met een voldragen zwangerschap begint de bevalling met het breken van de vliezen.

Het breken van de vliezen en de bevalling

Over het algemeen vindt de bevalling plaats na maximaal 24-48 uur na het breken van de vliezen. Als de vliezen breken moet de bevalling over het algemeen binnen 24-48 uur spontaan op gang komen voordat de verloskundige de bevalling eventueel overdraagt aan medisch personeel.

Tegen het eind van de zwangerschap kunnen de vliezen makkelijker breken door een verandering van de eiwitstructuur. Dit kan vanzelf gebeuren, of de vliezen worden gebroken. Ook bij het inleiden van een bevalling worden de vliezen kunstmatig gebroken. Dit kan de bevalling soms sneller laten verlopen. Nadat de vliezen gebroken zijn verlopen de weeën meestal heftiger. De eiwitstructuur van de vliezen kan ook veranderen naar aanleiding van een infectie.

Na het breken van de vliezen wordt over het algemeen gekeken naar de kleur van het vruchtwater.

Hoge vliesscheur

Een vliesscheur vindt meestal plaats onderaan, dat wil zeggen bij de baarmoedermond in de buurt. Soms echter zit een vliesscheur hoger in de baarmoeder. Vruchtwater wordt dan vaak in kleinere hoeveelheden verloren. Het is dan voor verloskundigen en gynaecologen iets moeilijker om te diagnosticeren of het daadwerkelijk gaat om het verlies van vruchtwater, of dat er sprake is van extra afscheiding of urineverlies.

Interne links

Bevallen

Zwangerschap

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Liselotte Kweekel.

Zoekwoorden

Bevallen, bevalling, vruchtwaterzak

Speciale pagina's