Hartslag van de baby

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

De hartslag van een ongeboren baby telt ongeveer tussen de 120 en 160 slagen per minuut. Vroeg in de zwangerschap kan het wat hoger zijn (150 of 160 slagen per minuut), maar naarmate de zwangerschap vordert wordt de hartslag rustiger. Wanneer het kind beweeglijk is, wordt de hartslag hoger, wanneer het rust wordt hij lager. Een hartslag van 180 slagen per minuut kan voorkomen als het kind heel beweeglijk is.

Hoge hartslag

Een hoge hartslag (tachycardie) kan een indicatie zijn voor extra zorgmaatregelen. De baby kan een hogere hartslag krijgen wanneer de moeder fysieke problemen heeft, zoals bijvoorbeeld een schildklierafwijking. Ook van bovenmatig cafeïne-inname van de moeder tijdens de zwangerschap kan een kind tachycardie krijgen.

Lage hartslag

Een lage hartslag (bradycardie) is een hartslagritme onder de 120 slagen per minuut. Tijdens de bevalling, met name tijdens de uitdrijving, komt een bradycardie vaak voor (indalingsbradycardie). Deze mag dan zo'n 10 minuten duren. Ook wanneer er sprake is van het vena cava inferior syndroom kan een tijdelijke bradycardie optreden.

Extracystole

Bij een extracystole is er sprake van het overslaan van een hartslag. Als dit het geval is wordt er vaak een hartfilmpje gemaakt om te monitoren of het zich herhaalt. Zo'n hartfilmpje duurt ongeveer een half uur en wordt eventueel opgevolgd door een echo van het hart. Hiermee wordt gekeken naar eventuele hartafwijkingen. Een extracystole kan ook eenmalig voorkomen.

Deceleratie

Deceleratie, dat wil zeggen het dalen en daarna weer opklimmen van de hartslag van de baby, komt rond de 20-24 weken van de zwangerschap nog wel eens voor omdat het hart dan nog niet volgroeid is. Herhaling van deceleratie op een later tijdstip kan aanleiding zijn voor verder onderzoek. Dit komt niet vaak voor.

Acceleratie

Een acceleratie is het tijdelijk versnellen van de hartslag. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het kind extra beweeglijk is.

Hartslag van het kind en CTG tijdens de zwangerschap

Met een CTG of hartfilmpje wordt gekeken naar de regelmaat en de frequentie van de hartslag van het kind. Dit wordt toegepast wanneer er sprake is van tachycardie. Vanaf 24 weken worden vaker CTG's gemaakt - vooral wanneer het kind minder lijkt te bewegen. Dit wordt door de moeder opgemerkt.

Frequenties

Er wordt wel eens gezegd dat meisjes over het algemeen een snellere hartslag hebben dan jongens. Dit is een bakerpraatje.

Interne links

Overzicht van de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap

Zwangerschap

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Liselotte Kweekel.

Zoekwoorden

Hartslag, hartslagen, harttoon, harttonen, baby, foetus

Speciale pagina's