Handleiding voor gebruikers

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 17 nov 2017 om 21:04

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Babypedia is een online encyclopedie die door alle geregistreerde gebruikers kan worden aangevuld en verbeterd.


Uitgangspunten

Bij het maken van een bijdrage aan Babypedia worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • De informatie op Babypedia is neutraal - Babypedia is een neutraal naslagwerk, waarin voor zover mogelijk verifieerbare feiten te lezen zijn. Je mening kun je eventueel ventileren op bij artikelen behorende overlegpagina's. Standpunten mogen beschreven worden, maar het is niet de bedoeling dat er geschreven wordt vanuit een standpunt. Hiermee ondermijn je eventueel de neutraliteit van Babypedia. Bijvoorbeeld: of je nu wel of geen voorstander bent van acupunctuur bij kinderen, op de genoemde pagina moet je kunnen lezen wat het inhoudt en eventueel ook wat de voor- en nadelen van een dergelijke behandeling zijn. Respecteer elkaar en werk samen aan een volwassen online encyclopedie!
  • Babypedia bevat unieke content - Op de informatie die je aan Babypedia toevoegt mogen geen auteursrechten rusten. Bijdragen aan Babypedia mogen niet letterlijk gekopieerd zijn uit andermans offline of online gepubliceerde teksten.
  • De informatie op Babypedia kan gewijzigd of aangevuld worden - De informatie op Babypedia kan te allen tijde worden gewijzigd door andere gebruikers of de moderator. Verwijderde informatie en wijzigingen kunnen worden nagelezen onder het tabblad "Geschiedenis" en zijn daarmee zichtbaar voor iedere gebruiker. De moderator heeft altijd het laatste woord.
  • Waar mogelijk wordt naar bronmateriaal verwezen - Opdat het gemakkelijk is om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van de informatie is het de bedoeling om waar mogelijk te refereren aan bronnen, liefst van wetenschappelijke aard. Zo kan iedereen nalezen hoe tot de desbetreffende conclusie is gekomen.


Aan de slag met Babypedia!

Om bij te dragen aan Babypedia en nieuwe pagina's aan te maken dan wel bestaande pagina's te bewerken, moet je je registreren. Nu is dat, om spam te voorkomen, nog niet automatisch mogelijk. Stuur een e-mail naar info@babypedia.nl met je gewenste gebruikersnaam en we maken een account voor je aan.


Aanwijzingen voor het schrijven van een artikel

  • Nieuw artikel - Als je een artikel wilt schrijven kun je de naam van de nieuwe pagina in het zoekvenster rechtsbovenin je scherm invullen en op "Zoeken" drukken. Er zal een rode link komen te staan met de naam van de nieuwe pagina. Klik hier op, dan wordt de nieuwe pagina aangemaakt. Achter elke rode link kun je op die manier een pagina 'hangen'.
  • Bewerken van een bestaande pagina - Als je een bestaande pagina wilt bewerken kun je op het tabblad "Bewerken" klikken. Na het wijzigen van de inhoud dien je de opmaak te controleren door te klikken op "Bewerking tot controle bekijken". Zo maak je de tekst foutloos voordat je deze opslaat. Eenmaal opgeslagen wordt de tekst altijd bewaard, inclusief de fouten! Bij "Samenvatting" kun je kort vertellen wat voor soort wijziging je hebt aangebracht. Wanneer een bijdrage wordt gedaan door een ingelogde gebruiker zal deze worden vermeld in de tab "Geschiedenis" van het artikel.
  • Richtlijnen voor opmaak en indeling - Voor een uniforme uitstraling en om de leesbaarheid te vergroten moeten de richtlijnen voor indeling en opmaak van een pagina worden gehandhaafd. Denk hier ook aan als je bijvoorbeeld plaatjes, links of tabellen wilt invoegen. Voor sommige pagina's bestaan voorbeeldpagina's die je als mal kunt gebruiken voor je bijdrage. Let erop dat je pagina in één of meerdere categorieën wordt ingedeeld. Pagina's die worden aangemaakt zonder dat er binnen Babypedia naar wordt verwezen, zogenaamde weespagina's, zijn moeilijker te vinden en zullen daardoor minder worden gelezen dan anders.
  • Overzicht mogelijkheden opmaak en indeling - Babypedia is, net als Wikipedia, gemaakt met behulp van open source software van MediaWiki. Voor een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden voor het opmaken van je pagina kun je terecht bij de snelcursus op Wikipedia.
Speciale pagina's