Gordon-methode

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 15 jun 2020 om 11:21

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De Gordon-methode is de benaming van een manier waarop gezinsleden met elkaar kunnen communiceren. Als communicatie volgens de Gordon-methode plaatsvindt voelt iedereen zich gelijkwaardig en gehoord. De Gordon-methode wordt ook wel het Gordon-model genoemd.

Omschrijving van de Gordon-methode

De Amerikaan Thomas Gordon legde de basis van de democratische opvoedingsstijl. Gordons methode gaat uit van gelijkwaardigheid tussen ouders en kinderen. Deze stelt dat de communicatie tussen gezinsleden prettiger kan verlopen wanneer er beter naar elkaar wordt geluisterd, zo dat iedereen elkaar begrijpt. En dat in het verlengde daarvan conflicten kunnen worden opgelost op een positieve, opbouwende manier.

Geschiedenis van de Gordon-methode

Thomas Gordon geloofde er sterk in dat het gebruik van macht binnen relaties of samenwerkingen schade veroorzaakt. Na zijn vroegere werk, dat betrekking had op bedrijven en onderlinge verhoudingen, richtte hij zich op de relaties tussen ouders en hun kinderen. In 1962 bracht hij de Parent Effectiveness Training (P.E.T.) naar buiten, ofwel de effectieve oudertraining. Hiermee, en met de cursussen en boeken die volgden, werd Gordon erg bekend. Later ontwikkelde hij de principes nog verder door zodat die onder andere ook toepasbaar werden op scholen en kinderopvang. Gordons aanpak is vooral verschillend van eerdere en andere opvoedstijlen omdat die niet-autoritair is. Gordon werd ook erg bekend met het introduceren van de ik-boodschap, waarbij wordt gepraat vanuit een persoon

De principes van de Gordon-methode

De Gordon-methode bestaat onder andere uit de volgende elementen:

  • actief luisteren zodat je elkaar begrijpt
  • simpele, duidelijke taal gebruiken zodat je goed begrepen wordt
  • verschillende opvattingen en waarden benoemen en respecteren
  • conflicten oplossen met een win-win aanpak
  • realistische afspraken maken waar iedereen zich aan wil en kan houden

Wanneer men zich vasthoudt aan deze punten kan dit resulteren in meer begrip voor elkaar, een toename van zelfvertrouwen en wederzijds begrip, een afname van conflicten en een positievere manier van het oplossen hiervan. Over het algemeen zal dit alles leiden tot sfeerverbetering in huis.

Referenties

Parent Effectiveness Training, Thomas Gordon, 1970 (Nederlands: De Gordon-methode: Luisteren naar kinderen)

Externe links

Wikipedia: Thomas Gordon

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Conflict, oplossen, gezellig, gezelliger, luisteren

Speciale pagina's