Gehoortest bij baby's

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Voordat een baby een maand oud is wordt zijn of haar gehoord getest. Deze test dient om er een inschatting van te maken of de baby goed genoeg kan horen om in staat te zijn om te leren praten.

Omschrijving van de gehoortest bij baby’s

De gehoortest die bij pasgeboren baby’s wordt afgenomen wordt uitgevoerd door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) of de kraamzorg. Soms wordt deze test gecombineerd met de hielprik.

Hoe werkt de gehoortest bij baby’s?

Voor het afnemen van de test is stilte benodigd. Als de baby slaapt of heel rustig is en er verder geen geluid is is het een goed moment. Bij het afnemen van de test wordt er een zacht dopje in de oorschelp van de baby gedaan. Dit voelt in principe niet onprettig aan. Na enkele minuten is de test voldaan. Bij 95 procent van de baby’s is de uitslag voldoende, als dit niet het geval is zal de test een week later opnieuw worden gedaan en zo nodig worden opgevolgd met vervolgonderzoek, bijvoorbeeld bij een Audiologisch Centrum.

Als een eventuele afwijking aan de ontwikkeling van het gehoor voor het eerste halfjaar van de baby wordt ontdekt kan dit een positief effect hebben op de ontwikkeling van taal en spraak van het kind. Mocht u vermoeden dat het gehoor van het kind in de loop van de tijd vermindert, dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met huisarts of consultatiebureau.

Referentie

www.rivm.nl

www.rivm.nl veelgestelde vragen

www.deverloskundige.nl

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Horen, hoort, oor, oren, oortjes, doofheid, doof zijn, neonatale gehoorscreening, bevolkingsonderzoek

Speciale pagina's