Geel zien

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Bij geel zien (of geelzucht, jaundice in het Engels) is vaak sprake van de afbraak van moederlijk bloed dat nog in de circulatie van een pasgeboren kind zit. Het teveel aan rode bloedcellen wordt afgebroken onder invloed van daglicht en verlaat het babylichaam via de ontlasting. Door de poepluiers in de gaten te houden kan enigszins worden bijgehouden of de afbraak van bilirubine goed verloopt.

De verwerking van bilirubine

Bilirubine uit overtollige bloedcellen verwerkt een baby in principe ook gemakkelijk, mits er daglicht is en het kind goed wordt aangelegd waardoor het genoeg voeding binnenkrijgt en vervolgens goed kan poepen. Op die manier helpt frequent aanleggen bij het verkrijgen van meer poepluiers. Hoe korter de zwangerschap is geweest, hoe vaker er moet worden aangelegd. Vooral dit laatste wordt vaak onderschat bij baby's die geboren werden voor de uitgerekende datum. Relatief vroeg geboren baby's hebben een verhoogde kans op geel worden door bilirubine dan op tijd geboren baby's.

Het bilirubine-gehalte kan worden gemeten door middel van een bloedtest. Bij zo'n test, waarbij enkele malen een klein beetje bloed geprikt wordt, wordt gecontroleerd of het bilirubine-gehalte in de loop van de tijd afneemt.

Bilirubine maakt een baby suf, waardoor deze minder vaak om drinken zal vragen. Bij frequent en goed aanleggen kan het geel zien door een hoog bilirubine-gehalte worden voorkomen.

Behandeling bij een te hoog bilirubine-gehalte

Wanneer er sprake is van een te hoog bilirubine-gehalte kan het nodig zijn om opgenomen te worden in een ziekenhuis. De baby wordt daar onder een blauwe lamp gelegd, die de baby blootstelt aan licht met een golflengte van 460 nanometer waardoor de bilirubine wordt omgezet in een andere vorm waardoor uitscheiding door het lichaam kan plaatsvinden. Buiten de behandeling met de blauwe lamp zijn er ook andere methoden om geelziende kinderen bloot te stellen aan de juiste vorm van licht die bilirubine-afbraak in de hand werkt.

Door een baby voor en na de voeding te wegen met dezelfde luier en kleding kan gemeten worden of het kind melk heeft binnengekregen. Alleen zegt dit nog niets over de samenstelling van de melk. Hoe vetter de melk is, des te meer de baby zal poepen en des te eerder de bilirubine het lijf uit zal gaan.

Er zijn gezondheidsmedewerkers die menen water te moeten geven aan geel geworden baby’s. Helaas heeft dit een averechts effect.

Auteur

De eerste versie van dit artikel is geschreven in samenwerking met Rosa Scharn.

Zoekwoorden

Bilirubinegehalte, bilirubinegehaltes, bilirubineafbraak, geel zien, geelzien, geel zucht

Speciale pagina's