Fopspeen

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 19 jun 2020 om 11:59

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Een fopspeen is een soort kunsttepel, gemaakt van (natuur)rubber of siliconen, waarop een baby of jong kind zuigt om aan de zuigbehoefte te voldoen.

Omschrijving van een fopspeen

Een fopspeen bestaat los van flessen of andere voorwerpen, en heeft een gedeelte waarop een baby of jong kind kan zuigen, en een plat gedeelte dat tegen de lippen ligt, dat ervoor zorgt dat de fopspeen niet doorgeslikt kan worden. In dat platte gedeelte zitten gaatjes, die ervoor zorgen dat er geen vacuüm kan ontstaan en de baby de fopspeen altijd los kan laten wanneer het kind dat wil.

Toepassing van een fopspeen

Baby’s en jonge kinderen hebben een grote zuigbehoefte. Van nature is de zuigbehoefte gerelateerd aan de borstvoeding. Het komt voor dat kinderen buiten de voedingen om nog behoefte hebben aan sabbelen en zuigen, en dit is waarom kinderen gaan duimzuigen of een fopspeen aangeboden krijgen. Het zuigen werkt stress-reducerend, kinderen worden er rustig van. Het kan ook resulteren in het binnenkrijgen van te weinig voeding. Bij het aanbieden van een fopspeen moet hierop gelet worden.

Mogelijke problemen bij gebruik van een fopspeen

  • als een kind veel zuigt buiten de voedingen om kan het te moe zijn om bij een voeding lang genoeg te drinken of goed genoeg te zuigen. Hierdoor kan het te weinig voeding binnenkrijgen.
  • als het zuigen of speen of duim een jarenlange gewoonte is geworden kan dit de mondvorm beïnvloeden. De bovenkaak en het verhemelte kunnen vervormen en de manier waarop met de tong wordt bewogen kan veranderen, waardoor een verkeerde slikbeweging ontstaat en tanden scheef kunnen gaan staan en het kind kan gaan slissen.
  • in combinatie met nachtelijk zuigen op speen of duim kunnen kinderen zich aanleren om met de mond open te slapen en zo adem te halen, waardoor de spraak weer negatief wordt beïnvloed. Ook brengt het een groter risico op verkoudheden en gerelateerde klachten met zich mee.
  • een fopspeen is makkelijker af te leren dan duimzuigen. Toch is het verstandig om het af te leren voordat het kind de melktanden gaat wisselen.

Afwennen van de fopspeen

  • bied de fopspeen steeds minder vaak en korter aan
  • voor het afbouwen kan het eerste jaar een goed moment zijn
  • er kan ook een afspraak worden gemaakt met het kind dat het in plaats van de fopspeen een ander speelgoedje krijgt
  • lees er boeken over met je kind

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Stichting Babypedia.

Zoekwoorden

Speen, tepel-speenverwarring, tepels, spenen, zuigen, sabbelen, zuigbehoefte, behoefte[[Categorie: ouderschap]

Speciale pagina's