Eczeem

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Eczeem is een verzamelnaam voor een groep huidproblemen, die zich o.a. kenmerkt door een jeukende huiduitslag. De naam eczeem komt uit het Grieks, en betekent “overkoken”. Vooral kinderen hebben vaak er last van.

Omschrijving

Huidaandoeningen komen erg veel voor. Naast ”eczeem” gebruikt men vaak ook het woord “dermatitis” van het Griekse woord derma dat huid betekent. Dit is een wat algemenere term om ontstekingen van de huid aan te duiden. Er bestaan vele vormen van eczeem: een handvol komt erg vaak voor, maar vele vormen zijn relatief zeldzaam.

Vormen van eczeem

De classificatie van de verschillende soorten eczeem wordt vaak gedaan op basis van de oorzaak van de ontsteking, ondanks het feit dat eczeem vaak niet maar één duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft.

We kunnen drie meest voorkomende vormen van eczeem onderscheiden:

  • De meest complexe vorm van eczeem is constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd). Wanneer iemand het woord eczeem noemt of het heeft over “gewoon eczeem” zal hij of zij over het algemeen deze vorm bedoelen. Zoals het woord het al zegt, de mate waarin men hier last van krijgt wordt grotendeels bepaald door iemands constitutie, ofwel aanleg. Genetische factoren spelen dus een grote rol, maar voeding en omgeving zijn zeker ook van belang. Bij jonge kinderen wordt deze vorm ook wel dauwworm genoemd.
  • Contact dermatitis of contact eczeem wordt veroorzaakt door contact met een stof die irritatie of een allergische reactie opwekt. De diagnose wordt gesteld door kleine hoeveelheden van verschillende stoffen op de huid aan te brengen en de reactie hierop te bekijken. Hoewel men lang last van contact eczeem kan hebben, werkt het voorkomen van contact met de betreffende allergene stof vaak afdoende preventief. De klachten van contact eczeem zijn vaak niet te onderscheiden van die van andere soorten eczeem, maar treden meestal alleen lokaal op.
  • Ook micro-organismen kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van eczeem, zoals het geval lijkt te zijn bij Seborrhoïsch eczeem. De gistsoort Pithyrosporum ovale is bij iedereen op de huid aanwezig, maar kan bij sommige mensen tot eczeem-achtige klachten leiden. Gebeurt dit bij pasgeboren baby's, dan spreken we van berg. Bij volwassenen leidt dit tot de welbekende hoofdroos.

De bovenstaande vormen van eczeem staan in principe los van elkaar. Wel is het zo dat iemand met aanleg voor allergische reacties die resulteren in contact eczeem een grotere kans heeft op het ontwikkelen van constitutioneel eczeem. Ook komt het voor dat berg overgaat in constitutioneel eczeem.

Behandeling

Bij alle vormen van eczeem geldt dat alleen de symptomen bestreden kunnen worden. Er is geen behandeling die leidt tot volledige genezing of een permanente oplossing biedt. Gelukkig gaan eczeem klachten, zeker bij kinderen, meestal vanzelf over. Ongeveer twee derde van de kinderen met matige tot ernstige eczeemklachten heeft hier op latere leeftijd geen last meer van. Een goede huidverzorging is essentieel bij eczeem: zorg voor een goede hygiëne van de huid en voorkom uitdroging, bijvoorbeeld door het gebruik van crème of lotion. Voornamelijk bij constitutioneel eczeem zijn verdere maatregelen soms noodzakelijk, zoals het gebruik van beschermende kleding of ontstekingsremmende zalven.

Bronnen

  1. Website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (http://www.huidarts.info)
  2. Kindergeneeskunde, van der Brande e.a., derde druk
  3. Website van de Nederlandse Vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem (http://www.vmce.nl)
  4. Website van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (http://www.umcutrecht.nl/subsite/Eczeem-kinderen)

Interne links

Luiereczeem

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Anton Bussink.

Zoekwoorden

Eczeem, huidaandoening, huidaandoeningen, allergie.

Speciale pagina's