Echoscopie

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 1 nov 2019 om 12:34

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Echoscopie (of echografie) is een techniek die onder andere wordt gebruikt om een foetus te onderzoeken op specifieke eigenschappen, afwijkingen of ligging.

Echoscopie: de techniek

Bij echoscopie verplaatsen ultrasone (voor het menselijk gehoor niet waarneembare) geluidsgolven zich door weefsel waarbij de golven verstrooid worden door de verschillen in dichtheid van het weefsel. De golven worden verspreid en daarna weer opgevangen door een transducent, die ook wel transducer of probe wordt genoemd. De frequentie en sterkte van de opgevangen golven worden omgezet in beelden van verschillende kleuren, waardoor de vorm van het onderzochte weefsel zichtbaar wordt gemaakt. Bot heeft een hoge dichtheid en geeft een (echorijk) wit beeld. Vruchtwater reflecteert niets en geeft een (echoleeg) zwart beeld. Met name zacht weefsel kan goed in beeld worden gebracht.

Bij zwangerschap kan met een echoscopisch onderzoek, een "echo", worden gekeken naar de ontwikkeling van de foetus. Er zijn drie onderzoeken die in veel gevallen worden uitgevoerd:

  • de termijnbepaling tussen 10-11 weken zwangerschap
  • de nekplooimeting tussen 11 en 14 weken zwangerschap
  • de 20-weken-echo bij 20 weken zwangerschap

Met de termijnbepaling worden de zwangerschapstermijn en de uitgerekende datum vastgesteld. De nekplooimeting en de 20-weken-echo hebben een meer optioneel karakter en screenen op respectievelijk chromosomale afwijkingen en lichamelijke afwijkingen.

Soms worden extra echo's gedaan naar inzicht van de behandelend verloskundige of gynaecoloog of van de aanstaande ouders, bijvoorbeeld bij bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap, bij twijfel over de groei of de ligging van de foetus of als er zich bij eerdere zwangerschappen problemen hebben voorgedaan.

Aanstaande ouders kunnen ervoor kiezen om zogenaamde pret-echo's te doen, om zo alvast naar hun kind te kunnen kijken. Deze niet-klinische echo's kunnen worden uitgevoerd in twee of drie dimensies.

Praktische toepassing van echoscopie

Vanaf zo'n 16 weken zwangerschap kan met een echo worden vastgesteld wat het geslacht van een ongeboren kind is. Tijdens de 20-weken-echo wordt in principe de keus aan de ouders gelaten om dit wel of niet te weten te komen.

Risico's van echoscopie

In het verleden is onderzocht of het gehoor van de foetus schade zou kunnen ondervinden van een echoscopisch onderzoek. Dit bleek niet zo te zijn.

Echoscopie kent voor zover op dit moment bekend geen bijwerkingen of risico's voor moeder en ongeboren kind.

Zoekwoorden

Geslachtsbepaling, echo, echo's, echoscopist


UK flag.jpg Read this page in English: Ultrasound imaging

Speciale pagina's