Duurzamer eten

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Eten kan steeds duurzamer. Duurzamer eten is mogelijk verantwoord, gezond, goedkoper en milieubewust.

Duurzamer eten kan een aantal dingen betekenen. Het kan betekenen dat

  • bij de productie van voedsel zoveel mogelijk rekening is gehouden met het welzijn van dieren
  • bij de productie van voedsel zoveel mogelijk rekening is gehouden met het milieu
  • bij de productie zo min mogelijk toevoegingen zijn gedaan (van bijvoorbeeld antibiotica, pesticiden, conserveringsmiddelen)
  • er sprake is geweest van eerlijke handel (fair trade) of de voeding door lokale ondernemers is geproduceerd

Mensen die duurzamer willen eten kunnen dus op verschillende manieren bijdragen aan een duurzamere maatschappij. Daarbij is duurzamer voedsel in sommige gevallen ook gezonder dan niet-duurzaam geproduceerd voedsel.

Duurzaam eten kan ook goedkoper zijn. Dat kan onder andere op de volgende manieren:

  • door vegetarier of flexitarier te worden. Vlees en vis zijn over het algemeen duurder dan andere eiwitbronnen zoals soja en linzen of vleesvervangende producten. Eenmaal of meerdere malen in de week vlees of vis vervangen scheelt op die manier in de kosten
  • door direct bij lokale producenten (boeren, telers) te kopen
  • door sommige producten zelf te verbouwen. Kruiden en groenten zijn relatief gemakkelijk en met weinig ruimte te produceren
  • door op maat te kopen en zo min mogelijk eten weg te gooien


Externe links

Beter Leven kenmerk: Dierenbescherming.nl

Biologisch eten: Bionext, Gezondheidsnet

Duurzamer eten: duurzamereten.nl

Milieubewust eten: Milieucentraal.nl

Milieubewust koken: Voetprintcooking

Speciale pagina's