De vorm van de buik tijdens zwangerschap

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Over het algemeen wordt in het verloop van de zwangerschap de buik groter en ronder, door de groei van baarmoeder en baby. Hoewel dit geldt voor veel zwangere vrouwen verschilt de vorm van de buik nogal sterk van vrouw tot vrouw. Bij sommigen is zwangerschap al vroeg te zien, bij anderen vallen eventuele rondere vormen pas laat in de zwangerschap op.

De vorm van de buik tijdens zwangerschap, of hoe een vrouw "draagt", is afhankelijk van diverse factoren.

  • Strakke buikspieren spelen mee; het maakt uit of de buikspieren al bij eerdere zwangerschappen ver opgerekt zijn geweest. Als dat het geval is kan het zo zijn dat de buik er bij latere zwangerschappen groter uitziet.
  • Lendelordose; bepaalde lichaamshoudingen hebben invloed op de vorm van de buik. Bij mensen met lendelordose of vooroverkanteling van het bekken is bekend dat kinderen later indalen, doordat ze iets meer "hangen" op het schaambot.
  • Polyhydramnion of veel vruchtwater; als er sprake is van veel vruchtwater kan de buik er relatief groot uitzien.
  • De vorm van de baarmoeder; de vorm van de baarmoeder zelf heeft invloed op de vorm van de buik. Een lange, smalle baarmoeder geeft een ander figuur dan een rondere.
  • BMI of lichaamsgewicht, en lengte; bij vrouwen die zwaarder of langer gebouwd zijn valt zwangerschap soms optisch gezien minder op. Bij vrouwen met een hoger BMI wordt aangeraden om niet het gemiddelde gewicht aan te komen tijdens de zwangerschap (10-15 kg), maar liever minder, bijvoorbeeld 7 kg.
  • Indaling; als het kind aan het eind van de zwangerschap begint in te dalen kan de extra bolling van de buik wat lager komen te zitten dan daarvoor.

Interne links

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Liselotte Kweekel.

Zoekwoorden

Dikke buik, ronde buik, bolle buik, indalen, dragen

Speciale pagina's