Categorie:Voeding

Uit Babypedia

Versie door Babypedia (Overleg | bijdragen) op 18 jun 2020 om 10:24

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Voeding.jpg

Voldoende goede, uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van een kind.

In het eerste jaar haalt een kind zijn voedingsstoffen voornamelijk uit melk. Dit kan zijn in de vorm van borstvoeding (moedermelk) of kunstvoeding, verkregen uit koemelk of geitenmelk. In de loop van het eerste jaar kan men een kind laten wennen aan vast voedsel, wat zo rond de leeftijd van één jaar de belangrijkste bron van voedingsstoffen zou moeten zijn.

Tijdens de zwangerschap en gedurende de periode van borstvoeding heeft de voeding van de moeder een belangrijke invloed op de ontwikkeling en de gezondheid van het kind. Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap moet daarom op een goede manier gebeuren.

Gezond eten begint bij het aanleren van gezonde eetgewoonten. De kwaliteit van voeding heeft op korte en lange termijn gevolgen voor de gezondheid van het lichaam. Sommige stoffen hebben een positief effect op de gezondheid, andere stoffen hebben een negatief effect. Het is belangrijk om gevarieerd te eten en te zorgen dat per dag alle benodigde voedingsstoffen worden genuttigd. Voedingssupplementen kunnen naast een gezonde en gevarieerde voeding worden gebruikt voor het binnenkrijgen van specifieke stoffen, zoals vitamines en anti-oxidanten. Over voeding bestaan daarbij veel fabels. Is het nu wel of niet gevaarlijk om kaneel te eten tijdens de zwangerschap?

Als je bewust en duurzaam wilt eten kun je letten op hoe voedsel wordt geproduceerd. Hoe beter de gebruikte grondstoffen zijn, hoe beter het eindproduct is. Daarbij kan worden gelet op wat de effecten van de productie zijn voor het milieu en voor dierenwelzijn.

Ook geldt dat hoe lekkerder het eten is, hoe meer plezier er wordt beleefd aan het opeten ervan. Soms helpt het om inspiratie van buitenaf op te doen en verschillende recepten uit te proberen. En heb je wel eens gehoord van de Rapley-methode?

Lees in deze categorie over:

  • Voeding in het eerste jaar: melk is de belangrijkste bron van voedingsstoffen in het eerste jaar
  • Voeding van de moeder: denk aan de effecten hiervan op de gezondheid van het kind
  • Gezond eten: het effect van onder andere vitamines en toxines in onze voedingsmiddelen op het lichaam
  • Verantwoord eten: duurzaam, milieuvriendelijk en diervriendelijk geproduceerd eten


Ga naar één van de andere categorieën:

Zwangerschap en bevalling

Ouderschap

Gezondheid

Samenleving

Ontwikkeling

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 2 ondercategorieën, van een totaal van 2.

Speciale pagina's