Categorie:Borstvoeding

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Borstvoeding, of moedermelk, is voeding die afkomstig is uit de moederborst.

In het eerste jaar na de geboorte van een kind is melk de belangrijkste voeding. Omdat mensen zoogdieren zijn is borstvoeding de meest natuurlijke voeding voor baby's. Alternatief bestaat er de mogelijkheid om een baby kunstvoeding te geven.

Moedermelk is volledig afgestemd op de behoefte van de baby. De samenstelling van borstvoeding verandert tijdens de voeding, is op elk moment van de dag weer verschillend en is afgestemd op de leeftijd van het kind. Zelfs weeromstandigheden hebben effect borstvoeding, in extra warme omstandigheden is moedermelk bijvoorbeeld wateriger, en daarmee dorstlessender, dan anders. Omdat borstvoeding op aanvraag van het kind kan worden gegeven krijgt het kind wanneer sprake is van een goede borstvoedingsrelatie precies voldoende voedingsstoffen binnen. De voeding van de moeder heeft invloed op de samenstelling van de moedermelk.

Moeders die borstvoeding geven helpen hun kind ook bij de ontwikkeling van hun immuunsysteem, door in de moedermelk aanwezige afweerstoffen en andere beschermende stoffen.

De ontlasting van een pasgeborene verandert van vorm en kleur, met name in de eerste weken, en is afhankelijk van het soort voeding die de baby krijgt.

Behalve voeding en een bron van afweerstoffen speelt borstvoeding ook een belangrijke schakel in het lichaamscontact tussen moeder en kind.

Drink- en aanlegtechniek, maar ook alert drinken, is belangrijk voor het slagen van de borstvoeding. Helaas komt tepel-speenverwarring nog wel eens voor, waardoor borstvoeding onnodig kan mislukken.

Interne links

Veelgestelde vragen: Borstvoeding

Pagina’s in categorie "Borstvoeding"

Deze categorie bevat de volgende 6 pagina’s, van in totaal 6.

Speciale pagina's