Borstvoedingscentra: verschil tussen versies

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '===De eerste borstvoedingskliniek=== In diverse landen zijn de afgelopen decennia zogenaamde borstvoedingsklinieken opgericht. De oudste borstvoedingskliniek is gev...')
 
 
Regel 14: Regel 14:
  
 
===Auteur===
 
===Auteur===
Dit stukje is geschreven door [[Miranda Blok]].  
+
Dit stukje is geschreven door Miranda Blok.  
  
 
===Externe links===
 
===Externe links===
 
International Breastfeeding Centre van Jack Newman - www.nbci.ca
 
International Breastfeeding Centre van Jack Newman - www.nbci.ca
 
Borstvoedingscentrum Amsterdam - www.borstvoedingscentrum.nl
 
Borstvoedingscentrum Amsterdam - www.borstvoedingscentrum.nl

Huidige versie van 1 nov 2019 om 14:35

De eerste borstvoedingskliniek

In diverse landen zijn de afgelopen decennia zogenaamde borstvoedingsklinieken opgericht. De oudste borstvoedingskliniek is gevestigd in Canada en is in 1984 opgericht door Jack Newman. In zijn kliniek helpt hij moeders en gezinnen die borstvoeding willen geven, door hen te koppelen aan een lactatiekundige die hen vervolgens leert hoe zij hun kindje het beste kunnen voeden en waar zij op moeten letten om te weten of het kindje genoeg melk drinkt. Op de website van de kliniek wordt in meerdere talen, waaronder Nederlands, uitgebreide informatie over borstvoeding aangeboden. Aan de kliniek is tevens een instituut verbonden. Hier wordt aan lactatiekundigen vanuit de gehele wereld les gegeven over borstvoeding.

Borstvoedingscentra in Nederland

In Nederland kunnen ouders die meer willen weten over borstvoeding terecht bij zelfstandig werkende lactatiekundigen of zij kunnen een afspraak maken bij een borstvoedingscentrum (meer opties?). Het eerste Nederlandse borstvoedingscentrum werd in het jaar 2000 opgericht in Amsterdam, daarna zijn andere centra opgericht in onder meer Delft, Den Haag en Zwolle. Bij deze centra kan men een consult boeken met een lactatiekundige, daarnaast kan men er veelal terecht voor het volgen van lezingen en cursussen.

Het belang van goede voorlichting

In Nederland worden in de eerste dagen of weken na de geboorte nog veel fouten gemaakt bij het voeden van het pasgeboren kind. Vaak gaat men er van uit dat bij borstvoeding alles van nature goed gaat. Dat is zo wanneer men handelt naar hoe de natuur het bedoeld heeft en gebruik maakt van de aangeboren reflexen van de baby. Wanneer het aanleggen niet lukt, dan wordt al snel geconcludeerd dat het komt doordat de borsten van de moeder niet geschikt zijn voor borstvoeding (hier kan een link naar een ander onderwerp waar we het over hebben gehad; alle soorten borsten kunnen melk geven, zelfs mannenborsten) of dat er “gewoon” niet voldoende melk wordt geproduceerd. Ook hier geldt echter dat men moet handelen zoals de natuur het heeft bedoeld. Wanneer men luistert naar de eigen reflexen en naar die van de baby dan kan het geven van borstvoeding niet mislukken.

Wanneer het aanleggen niet op de juiste manier plaatsvindt dan kunnen er tal van klachten ontstaan, zowel bij de moeder als bij het kind. Te denken valt aan pijn tijdens het voeden, stuwing, borstontsteking, gevoelens van frustratie en/of falen, ondervoeding van het kind of een huilbaby. Dit alles kan worden voorkomen wanneer de moeder al in een vroeg stadium, zelfs al voor de bevalling, leert hoe zij haar kind op de juiste wijze dient aan te leggen. Een lactatiedeskundige kan op diverse manieren hulp bieden bij borstvoeding, onder andere door de moeder fysiek te helpen bij het aanleggen.

Allergieën

Veel moeders die ervaren dat borstvoeding niet goed lukt, zullen overstappen op kunstmatige voeding. Bij veel personen is echter niet bekend dat het geven van flesvoeding ook risico’s met zich meebrengt. Zo kan het pasgeboren kind door de flesvoeding eerder allergieën ontwikkelen. In de flesvoeding ontbreken namelijk bepaalde stoffen die van nature in borstvoeding voorkomen en die het kind beschermen tegen het ontstaan van allergische aandoeningen. Met andere woorden: moedermelk is de beste voeding om het risico op een allergie te verminderen of te voorkómen. Kunstmatige zuigelingenvoeding beschermt hier niet tegen.

Auteur

Dit stukje is geschreven door Miranda Blok.

Externe links

International Breastfeeding Centre van Jack Newman - www.nbci.ca Borstvoedingscentrum Amsterdam - www.borstvoedingscentrum.nl

Speciale pagina's