Borstontsteking

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Borstontsteking (mastitis) kan in de periode dat borstvoeding gegeven wordt ontstaan als gevolg van een verstopt melkkanaaltje in de borst of door het binnendringen van de borst door een bacterie.

Symptomen van borstontsteking

Voordat sprake is van borstontsteking ontstaan er vaak pijnlijke plekken in de borst die gezwollen en hard zijn. Wanneer deze niet worden behandeld kunnen deze overgaan in een ontsteking. Klachten zijn onder andere een rode, warme huid, pijn en koorts en eventueel misselijkheid.

Oorzaken van borstontsteking

Verstopping van een melkkanaaltje in de borst kan meerdere oorzaken hebben.

  • een beschadiging van de tepel, bijvoorbeeld in de vorm van een melkblaar of tepelkloof
  • het afknellen van melkklieren, bijvoorbeeld door te strak zittende kleding, een verkeerde houding of stress
  • ophoping van melk in de borst, bijvoorbeeld door overproductie of verminderd of onvolledig legen van de borst

Voorkomen van borstontsteking

Wanneer de borst goed geleegd wordt door het kind te laten drinken of de melk af te kolven blijft de doorstroming in de melkkanaaltjes op gang. Sommige vrouwen hebben baat bij het gebruik van lecithine. Dit maakt de melk door de hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren in de melk te verhogen.

Genezen van borstontsteking

Als er sprake is van borstontsteking is het belangrijk om de ontstoken borst te blijven legen. Het warm maken van de borst met behulp van compressen of een warme douche kan hierbij helpen.. Daarnaast moet de moeder voldoende rust nemen , omdat adrenaline een vernauwend effect heeft op de melkkanaaltjes. Harde plekken kunnen verholpen worden door middel van (zelf-) massage of geluidgolftherapie. Soms worden antibiotica voorgeschreven. Wanneer er niets aan een borstontsteking wordt gedaan kan een abces ontstaan. Abcessen kunnen worden leeggezogen of operatief worden verwijderd. Het is verstandig om bij twijfel of beginnende klachten een lactatiekundige of borstvoedingsvrijwilligersorganisatie om raad te vragen.

Interne links

Borstvoeding

Externe links

www.borstvoeding.com

nl.wikipedia.org

Zoekwoorden

Problemen bij borstvoeding, borstvoedingsproblemen

Speciale pagina's