Bevallen

Uit Babypedia

(Doorverwezen vanaf Bevalling)
Ga naar: navigatie, zoeken

De bevalling is het moment waarop de zwangerschap eindigt en het kind geboren wordt. De geboorte kan op twee manieren plaatsvinden, namelijk via een natuurlijke (vaginale) bevalling, of via een keizersnede. Onafhankelijk van het verloop hiervan is het een ingrijpende gebeurtenis, een moment dat een grote verandering markeert voor zowel ouder als kind. In dit artikel wordt de natuurlijke, vaginale bevalling besproken.

Bevallen algemeen

Een bevalling vindt plaats als de zwangerschap afgelopen is. Een menselijke zwangerschap duurt gemiddeld zo'n 40 weken en is voldragen na 37 weken. De gezondheidszorg in Nederland gaat ervan uit dat de bevalling of keizersnede plaatsvindt tussen 37 en 42 weken zwangerschap. De natuurlijke bevalling gebeurt over het algemeen onder begeleiding van een verloskundige en een kraamzorg of verpleegkundige. Slechts 4,5% procent van de baby's wordt geboren op de uitgerekende datum.

Voortijdig bevallen

Als de bevalling eerder plaatsvindt dan bij 37 weken zwangerschap wordt bij de uitdrijving een gynaecoloog ingeschakeld. De longen van premature baby's zijn nog niet helemaal sterk genoeg om op eigen kracht te werken. Het kan dan zijn dat het kindje voor kortere of langere tijd de couveuse in moet na de geboorte.

Het inleiden van de bevalling

In geval van inleiden van de bevalling dan zal de gynaecoloog eerst controleren of de baarmoedermond rijp genoeg is. Als dat niet het geval is wordt een speciale gel gebruikt om dit te bereiken. Als de baarmoedermond rijp genoeg is wordt het hormoon oxytocine per infuus toegediend. Hierdoor zullen de weeën op gang komen en zal de bevalling beginnen.

Om de bevalling in gang te zetten worden meerdere technieken gebruikt. Het zogenaamde strippen is het losmaken van de vliezen van de baarmoedermond met de vingers. Dit prikkelt de baarmoeder, waardoor de weeën soms op gang komen.

Ook seks kan de bevalling in gang zetten. Een orgasme zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder samentrekt, wat net het laatste zetje kan geven.

Begin van de bevalling

De baby bepaalt het exacte moment waarop de bevalling mag beginnen door het hormoon cortisol af te scheiden. Via de placenta komt cortisol in het lichaam van de moeder terecht, waar het ervoor zorgt dat de hormonen worden aangemaakt die nodig zijn om de weeën op gang te laten komen.

Voor de bevallende vrouw is het fijn om bij aanvang van de weeën te zorgen voor een aangename warmte en een sfeer waarbij zij zich ontspannen voelt. Stilte, het luisteren naar muziek of het kijken van een film kunnen bijvoorbeeld ontspannend werken. Het is goed als een bevallende vrouw zich realiseert dat zij zelf mag bepalen hoe ze het wil doen. Het is goed om licht verteerbaar voedsel te eten en voldoende te drinken tijdens het bevallen.

Het toelaten van pijn is zwaar en moeilijk, maar het bevordert de ontsluiting wel. Het helpt om een goede houding te vinden waarin de pijn kan worden toegelaten zonder te verkrampen. Voor de een zal dit staand zijn, voor de ander zittend, hurkend of in knie/elleboog houding. Massage of warmte kan helpen om de pijn te verlichten. Concentreren op de ademhaling en het toepassen van de technieken die zijn besproken bij de zwangerschapscursus kunnen veel verschil uitmaken.

Bevallingscomplicaties

De opening waar het kind doorheen moet is in een niet-zwangere toestand te klein voor de doorgang van een kinderhoofdje. Enkele bevallingscomplicaties hebben met deze nauwe doorgang te maken.

Bij een vaginale bevalling moet het kind er onder een hoek van negentig graden uit worden geperst. Vaak zit het heiligbeen hierbij in de weg en moet dat kantelen. Dit kan pijnlijk zijn.

Zowel bij normale bevallingen als bij stuitbevallingen blijkt meestal dat als het kind niet verder indaalt de baby met de kin of de schouder is blijven haken achter het schaambeen. Er is dan vaak meer assistentie nodig. In het geval dat het kind met de schouder in het geboortekanaal blijft steken wordt, door op de buik van de moeder te duwen, de schouder vaak in de richting van het ruggetje gebracht, waardoor de doorgang niet meer geblokkeerd wordt. Een andere mogelijkheid is de baby handmatig via de vagina te draaien. Voor vragen hierover kan men terecht bij de verloskundige.

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Simone van Hattem.

Interne links

Amnicator

Geboorte

Speciale pagina's