Bekkenpijn

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Bekkenpijn is een veelgehoorde klacht bij zwangere en ontzwangerende vrouwen. Hoewel men deze pijn al gauw benoemt als "bekkeninstabiliteit" is hier in verreweg de meeste gevallen geen sprake van. Bekkeninstabiliteit komt voort uit een te beweeglijk bekken en moet gestabiliseerd moet worden met behulp van een bekkenband. Vrouwen met bekkeninstabiliteit zijn vaak rolstoelgebonden. De meeste vrouwen met zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten hebben bekkenpijn.

Omschrijving van bekkenpijn

Bekkenpijn ontstaat doordat, naarmate de zwangerschap vordert, de bekkenbanden - dat wil zeggen de spierkapsels rondom de bekkengewrichten - weker en slapper worden. Door deze verweking komt er meer ruimte tussen de bekkenbotten, zodat het kind er tijdens de bevalling doorheen kan. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er snel gesproken wordt van bekkeninstabiliteit.

Bekkenklachten kunnen ontstaan in het hele bekkengebied. Ze kunnen zich aan de zijkant, achterkant of voorkant van het bekken voordoen, maar ook op meerdere plaatsen tegelijk.

Ter behandeling van bekkenklachten kan de fysiotherapeut oefeningen geven waardoor het bewegen verbetert, de klachten verminderen en ook het vertrouwen in het eigen bewegingsapparaat toeneemt.

Onderrugklachten die iets hoger dan het bekken, maar nog steeds de in onderste helft van de rug gelokaliseerd zijn, kunnen soms ook ontstaan in het bekken, maar zijn in principe niet aan zwangerschap gerelateerd. Als deze klachten optreden tijdens de zwangerschap bestonden ze waarschijnlijk ook al daarvóór.

De spieren rondom het bekken

Het bekken blijft in balans door middel van spiercoördinatie. Er zijn twee elkaar aanvullende systemen die het bekken stabiel houden: vormsluiting en krachtsluiting. Vormsluiting heeft betrekking op de botopbouw van het bekken en zijn gewrichten. Krachtsluiting gaat vooral over de spieropbouw van het bekken. Ten gevolge van de verweking van de bekkenspieren bij zwangerschap ontstaat er een verandering in de krachtsluiting: de spierbalans is dan niet meer in evenwicht. Deze kan hersteld worden door middel van actieve oefeningen. Daarvoor is een fysiotherapeutisch protocol ontwikkeld, waarbij vastgesteld is welke opeenvolgende stappen moeten worden genomen om het gewenste doel te bereiken. Het protocol dat de fysiotherapeut gebruikt bij de behandeling van bekkenpijn is door de beroepsgroep zelf ontwikkeld.

Behandeling van bekkenpijn

Bij behandeling van beperkingen door een fysiotherapeut wordt uitgegaan van de actieve medewerking van de patiënt. Het gaat erom de patiënt te leren hoe en op welke punten verkeerde bewegingen verbeterd kunnen worden. Dit is soms meteen de oplossing van het probleem.

Een manueel therapeut kijkt meer stoornisgericht dan een fysiotherapeut: zijn er misschien bepaalde gewrichten die niet meer functioneren waardoor de patiënt anders gaat bewegen?

De opleiding tot therapeut ontwikkelt zich steeds meer in wetenschappelijke richting: alles moet door onderzoek aangetoond zijn (evidence based). Tot nu toe is de therapeutische praktijk veelal gebaseerd op ervaringskennis zonder degelijke algemeen geldende onderbouwing.

Externe links

www.bekkentherapie.nl - voor meer informatie over en aanwijzingen voor zelfbehandeling

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven in samenwerking met Pieter van der Velden.

Zoekwoorden

Manuele therapie, fysiotherapie, bewegingstherapie, bekkenpijn, bekkenpijnen, bekkenklacht, bekkenklachten, bekken, zwangerschap.

Speciale pagina's