Babyshower

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Met een babyshower wordt de komst van de aanstaande baby gevierd. Het is een feestje dat meestal als verrassing wordt georganiseerd voor de aanstaande moeder. De zwangere wordt in het zonnetje gezet door vriendinnen en naaste familie en krijgt cadeautjes. Een babyshower wordt ook wel een feestje ter ere van de komst van de ooievaar, een buikborrel, een welkomstfeestje, een luierfuif of een kraamfeest genoemd.

Geschiedenis van de babyshower

De babyshower is ontstaan aan het eind van de 18e eeuw in Noord-Amerika en dankt zijn naam aan Franz Schauer (shower). Hij was een Duitse immigrant in New York, een zilversmit en een handelsman. Zilveren borden en bekers waren een goed cadeau bij de geboorte van een kind en door het te laten graveren kreeg het cadeau een persoonlijk karakter. Met name de welgestelde klasse kon zich dit soort geschenken veroorloven. Op deze manier ontstond het idee van de aanstaande moeder cadeautjes geven voor haar aanstaande baby. Het lijkt erop dat het in moeilijke tijden een belangrijke bijdrage was in het verzamelen van de noodzakelijke spullen die aanstaande ouders nodig hadden om de kleine een goede start te geven.

Het organiseren van een babyshower

Een babyshower wordt één of twee maanden voor de komst van de baby gehouden, bijvoorbeeld rond de start van de zwangerschapsverlof. Het huis waar de babyshower georganiseerd wordt, wordt versierd met roze en/of blauwe slingers en ballonnen. De organisatie wordt vaak door een zus/moeder/vriendin op zich genomen, maar het is ook mogelijk om iemand in te huren die kan helpen bij het organiseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een babyplanner die eventueel ook aan de slag kan gaan met een bepaald thema.

De etiquette wil dat er alleen vrouwen aanwezig zijn, maar tegenwoordig worden de mannen er ook vaker bij betrokken. Iedere aanwezige neemt een cadeautje mee en vaak geeft men cadeautjes van praktische aard zoals kleding, verzorgingsproducten en speelgoed.

Er wordt gezorgd voor hapjes en drankjes en traditioneel worden er spelletjes gespeeld als "raad de buikomvang", geblinddoekt babyvoeding proeven, babyfoto’s van alle gasten raden, etc.

Een babyshower is vooral een leuk, gezellig, ontspannend samenzijn met de zwangere als middelpunt.

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Mady van Bijsterveld.

Zoekwoorden

Baby feest, baby party, versiering

Speciale pagina's