Babyplanner

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Een babyplanner is een consultant of coach die diensten aanbiedt aan aanstaande ouders omtrent de zwangerschap en de komst van de baby. Met zijn of haar werkzaamheden reduceert een babyplanner de stress die veel aanstaande ouders ervaren en zorgt op die manier voor een zo fijn en leuk mogelijke zwangerschap.

Geschiedenis van babyplanning

De eerste babyplanner die startte met een onderneming was Keely Paice, dit was in 2006 in Engeland. Het duurde niet lang voordat babyplanning in de Verenigde Staten werd ontdekt en sinds 2007 is het in de Verenigde Staten een bekend en gewild fenomeen. Bijna elke grote stad in de Verenigde Staten heeft één of meer babyplanners. Ook in andere landen is babyplanning ontdekt; in Europa onder andere in Frankrijk, België en Nederland.

Kennis en werkwijze van een babyplanner

Een babyplanner is objectief en onafhankelijk en heeft alle kennis van de producten, diensten en zorg die essentieel zijn tijdens de zwangerschap, de komst van de baby en de eerste weken erna. Een babyplanner past zijn diensten aan op de behoeften en levenswijze van de klant. Een babyplanner kan ouders verwijzen naar goede professionals binnen hun eigen woonomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwangerschapscursussen of een lactatiekundige.

Een babyplanner heeft ook uitgebreide kennis van de producten die worden aangeboden op het gebied van zwangerschap en baby, zoals bijvoorbeeld kinderwagens en autostoeltjes, en kan ouders voorlichten over zowel het aanbod als de veiligheidsvoorschriften die gelden voor deze producten.

Werkzaamheden van een babyplanner

Vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent kun je een babyplanner inschakelen. Een babyplanner kan betrokken zijn vanaf de start van je zwangerschap tot het einde, maar je kunt een babyplanner ook inschakelen voor alleen de babyshower of voor een adviesgesprek over bijvoorbeeld de bevalling. Een babyplanner heeft vaak een netwerk om zich heen gebouwd dat kan bestaan uit; verloskundigen, gynaecologen, babyspeciaalzaken, doula, kinderdagverblijven, geboortefotografe, etc. Een babyplanner heeft de volgende werkzaamheden:

 • Het maken van een 40-wekenplanning
 • Zorgverlening regelen voor de zwangere vrouw
 • Een zwangerschapscursus uitzoeken
 • Kraamzorg regelen
 • Advies geven bij het maken van het geboortekaartje
 • Advies geven over mogelijke aanschaf van alle babyproducten
 • Babykamer (laten) inrichten
 • Het veilig maken van een huis (‘kindproof’)
 • Kinderopvang regelen
 • Het voorbereiden van de aanstaande ouder(s) op de bevalling
 • Het organiseren van een babyshower en/of kraamfeest

Behalve bezig zijn met bovengenoemde werkzaamheden specialiseren babyplanners zich vaak nog ergens in of bieden extra diensten aan. Denk hierbij aan adoptie, meerlingen of vruchtbaarheidsproblemen.

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Mady van Bijsterveld, babyplanner, pedagogisch medewerker en gastouder.

Referenties

Babyplanning de basiskennis, Outline Education

Zoekwoorden

Babyplanner, babyplanners, babyplanning, planner, planners, planning.

Speciale pagina's