Babygebaren

Uit Babypedia

Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaar voor 'Klaar'

Babygebaren zijn een manier van communiceren met baby's waarbij gesproken taal wordt ondersteund met gebaren.

Wat zijn babygebaren?

Babygebaren zijn gebaren uit de Nederlandse Gebaren Taal (de taal van doven en slechthorenden) die je als ouder of verzorger van een baby of klein kind gebruikt ter ondersteuning van je gesproken taal. Je blijft gewoon praten, de gebaren dienen enkel als extra ondersteuning en hulpmiddel voor je kind om de taal eerder op te pikken.

Babygebaren worden door ouders en verzorgers vaak gebruikt om de betekenis van bepaalde woorden of begrippen te ondersteunen en/of verduidelijken. Nadat zij gebaren hebben leren begrijpen passen de meeste kinderen de gebaren ook zelf toe.

De geschiedenis van babygebaren

In 1970 ontdekte de Amerikaanse doventolk Joseph Garcia dat baby’s van dove ouders op veel jongere leeftijd al hun wensen en behoeften konden duidelijk maken dan hun leeftijdsgenootjes met horende ouders. Dit heeft hij in de jaren ’80 verder onderzocht door horende baby’s met horende ouders gebarentaal te laten gebruiken. Uit zijn onderzoek bleek dat baby’s die vanaf ongeveer 6 maanden oud in aanraking komen met gebarentaal, al vanaf ongeveer 8 maanden oud kunnen communiceren met hun handen.

Babygebaren (of “Baby sign language”) is in landen als Amerika, Canada en Groot Brittannië al langer bekend en het wordt hier veel vaker gebruikt dan in Nederland. Sinds 2005 worden babygebaren ook in Nederland officieel gebruikt. Sindsdien raakt het ook hier steeds bekender.

Praktische toepassing van babygebaren voor aanstaande en jonge ouders

Gebaar voor 'paddenstoel'

Door gebaren te leren gebruiken kunnen kinderen zich soms al begrijpelijk uiten voordat zij kunnen praten. Motorisch gezien zijn kinderen vanaf (gemiddeld) 8 maanden oud in staat om met hun handjes gebaren te maken. Het maken van deze bewegingen valt onder de grove motoriek en die is eerder ontwikkeld dan de fijne motoriek. Het praten en dus de controle hebben over de spieren rondom je mond, valt onder de fijne motoriek. Deze is pas op een latere leeftijd zo goed ontwikkeld dat kinderen echte woorden kunnen zeggen. Dit is gemiddeld vanaf ongeveer 14 maanden.

Wanneer je als ouder of verzorger een kind gebaren aanleert zal hij deze eerder overnemen dan het gesproken woord wat je erbij zegt. Voordat een kind in staat is om te praten kan het al wel met de handen duidelijk maken wat hij of zij bedoelt, nodig heeft, voorbij ziet komen, etc. Dit maakt dat je als ouder of verzorger minder hoeft te gissen naar wat een kind bedoelt. Dit kan voor zowel ouders als kind een hoop frustratie schelen.

Daarnaast bied je een kind twee talen aan: de gesproken taal en de gebarentaal. Dit maakt dat een kind meer keuzemogelijkheden heeft om zich op het gebied van taal te ontwikkelen - hij of zij kan bijvoorbeeld uit meerdere voorbeelden kiezen om te gebruiken. Een kind maakt zich op deze manier een taal mogelijk versneld eigen en het kan zelfs zo zijn dat het eerder gaat praten dan als het de gebaren niet zou hebben geleerd.

Doordat je gebruik maakt van de Nederlandse Gebaren Taal zijn alle gebaren makkelijk terug te vinden; er zijn veel boeken, dvd’s en websites over deze taal.

Auteur

De eerste versie van dit artikel werd geschreven door Brechje Koster, docent babygebaren.

Referenties

Joseph Garcia

Externe links

Baby- en Kindergebaar - team van enthousiaste docenten baby- en kindergebaren, werkzaam in heel Nederland

Babygebaren en Babypraat - Eiskje Clason

Baby Signs, Inc. - The Original Sign Language Program for Kids

Gebarenwoordenboek van Stichting Nederlandse Gebarentaal

Zoekwoorden

Babygebaren, babygebarentaal, kindergebaren, kindergebarentaal, gebarentaal, sign language, baby sign language, baby signs


Flag of the United Kingdom Lees dit artikel in het Engels: Baby signing

Speciale pagina's